Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Binnenkijken 13 apr 2021

Een kijkje in het klassieke herenhuis in Rotterdam van Mariska en Ricardo

De een is nieuwsgierig, de ander zoekt inspiratie, maar we kijken allemaal graag naar hoe een ander woont. Deze week kijken we binnen in het met design ingerichte droomhuis van Mariska en Ricardo in Rotterdam.

Wie: Mariska Oldenburg (28) en Ricardo de Rijcke (32)
Sinds: Zes maanden
Bouwjaar: 1910
Oppervlakte: 170 m2
Aantal kamers: 5 slaapkamers

Ook al woonden ze pas veertien maanden in hun vorige huis, toen Mariska Oldenburg en Ricardo de Rijcke naar dit klassieke herenhuis in Rotterdam gingen kijken, waren ze verkocht.

De elementen in deze woningen zoals de hoge plafonds, ornamenten in elke kamer tot de badkamer aan toe, en-suitedeuren, het glas-in-lood, de marmeren schouwen, de mooie kozijnen om de oude deuren heen en de entresol: dit woonhuis was hun eindstation.

binnenkijken rotterdam herenhuis
Bron: Rene Bouwman
binnenkijken rotterdam herenhuis
Bron: Rene Bouwman

Designklassiekers

Ze richtten het in met designklassiekers uit de jaren 50 en 60, veelal gevonden met dank aan hun ’verslaving’ aan Catawiki. Het pronkstuk is de travertin natuurstenen eettafel die ze nooit ergens anders hebben gezien. Maar ook de crèmekleurige welbekende Togo van Ligne Roset, de laatste aanwinst. Plus de lamp van Louis Poulsen, de Pantella en de taupekleurige bouclé Artifort-stoel van Giancarlo Piretti. Alles in neutrale kleuren, want het stel is niet van de kleur.

Avontuur in een huis op wielen: Casper en Floor wonen in een leger ambulance

binnenkijken rotterdam herenhuis
Bron: Rene Bouwman

De donkergroene fluwelen bank is al heel wat, maar dat komt meer door de stof. „Ik vind het leuk om verschillende stoffen en materialen te combineren; fluweel was er nog niet in huis.”

Al moet Mariska nog altijd wennen aan de kleur, hoe donker hij ook is. „Ik heb liever een naturel bank, al past deze mooi bij het glas-in-lood, het blad van de salontafel en de natuur buiten. Ik ben kleur snel beu. Als je thuiskomt, moeten je ogen tot rust komen, ik wil niet afgeleid worden door allerlei drukke dingen of kleur.”

binnenkijken rotterdam herenhuis
Bron: Rene Bouwman

Niet dat hun huis geen accessoires bevat. Zo heeft zij een aardige collectie vazen staan. „Die heb je in zoveel vormen, maten, kleuren en materialen, je kunt er altijd wel iets mee.” Ook de verzameling beeldjes uit de hele wereld is hen dierbaar. Van Parijs tot India en van de Malediven tot Gambia: ze komen overal vandaan.

„Als we op reis zijn, gaan we op zoek in antiekwinkels of op markten. Steeds als ik naar een beeldje kijk, duik ik weer in die herinnering waar we waren en hoe het er daar uitzag. Zo maak je een huis ook persoonlijk. Dat vind ik belangrijk: als je klakkeloos een trend kopieert, woon je eigenlijk in het huis van een ander.”

Ook de kunst die ze hebben, veel 3D-werk van jonge creatievelingen en uiteraard in naturelkleuren, zorgen voor die persoonlijke touch.

Het lichte interieur van Shaniska en Michael is geïnspireerd op zon en zee

binnenkijken rotterdam herenhuis
Bron: Rene Bouwman

Droom

Hun droomhuis blijkt echter toch niet het eindstation te zijn: amper zes maanden nadat ze dit huis betrokken, gaan ze het van de zomer te koop zetten om vervolgens hun eigen woning helemaal zelf te bouwen.

„De mogelijkheid kwam voorbij en wij zijn niet zo moeilijk. We waren ook niet op zoek naar het pand waar we nu wonen, maar het gebeurt gewoon steeds. In de 6,5 jaar dat we samen zijn, zijn we al bezig met het vijfde huis. Dan hadden we het opgeknapt en dachten we: kom maar door met de volgende… Als het goed voelt, doen we het. We voelen ons overal thuis en maken overal een feestje.”

binnenkijken rotterdam herenhuis
Bron: Rene Bouwman

Frank & Ella wonen in een campervan “De vanlife wereld is geweldig!”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Een kijkje in het klassieke herenhuis in Rotterdam van Mariska en Ricardo
Sluiten