Renée Leeuw
Renée Leeuw Uncategorized 22 sep 2016

Heb je een plat dak? Zó maak je een luxe dakterras

Heeft jouw huis een plat dak? Lucky you! Dan kun je daar namelijk een dakterras aanleggen. Het voordeel van een terras op het dak is natuurlijk dat je er de hele dag door van de zon kunt genieten en niet vaak meer ruimte hebt dan op een balkon. Daarmee voelt het eerder als een tuin aan en je kunt er dus ook gemakkelijk een moestuintje kweken. In dit artikel laten we zien hoe jij een luxe dakterras kunt maken. Voordat je aan de slag gaat, is het wel belangrijk om te checken of het dak geschikt is voor een terras. Niet elk dak is namelijk stevig genoeg om zomaar een terras op te bouwen. Dat kan elke dakterrassen specialist gelukkig goed beoordelen en vaak regelen die terrasleggers ook de vergunning.

Check dat dus ook even goed bij het aanvragen van een offerte. Daarover gesproken.. het aanleggen van een dakterras kost – afhankelijk van de geschiktheid van het dak – gemiddeld zo’n 15.000 à 20.000 euro. Er zijn verschillende manieren om de verbouwing te betalen. Voor dat vraagstuk verwijzen we je naar ING, die alle mogelijkheden heel handig op een rijtje zetten.

1. Check de regels

Zoals we hierboven al aangeven, is het belangrijk om eerst de regels even te checken. Die verschillen per gemeente, maar over het algemeen gaat het erom dat je de buren niet direct hindert. Als je bijvoorbeeld opeens regelrecht bij de buren naar binnen kan kijken vanaf jouw dakterras, dan is er sprake van burenhinder en kunnen de buren een aanklacht indienen. Tja, en dan is het best wel zonde dat je zoveel geld in een terras hebt gestopt.. Het aanvragen van een vergunning – indien nodig – wordt vaak geregeld door de terrasleggers, maar je kunt dit natuurlijk ook zelf regelen. Daarnaast is het ook belangrijk om de VvE in te lichten over jouw verbouwplannen. Je kunt niet in alle gevallen zomaar het dak opeisen. Als het pand meerdere woonlagen heeft, is het dak vaak gedeeld eigendom.

2. Hoe sterk is jouw dak?

Je kunt niet zomaar op elk platte dak een terras aanleggen. De ondergrond moet sterk genoeg zijn voor de nieuwe functie. Het is dan ook belangrijk om van tevoren te bepalen wat je er allemaal op gaat zetten. Wil je een jacuzzi op het dak? Dan moet je fundering extra sterk zijn. Ga je alleen wat lichte meubels op het terras plaatsen, dan valt het wel weer mee hoeveel gewicht het dak moet dragen. In sommige gevallen zal er een extra draagconstructie gemaakt moeten worden om het terras te dragen. Die extra constructie kost vaak zo’n 4.000 euro.

3. Het terras: de materialen

Net als bij een normaal terras heb je ook op het dak keuze uit verschillende materialen. Je moet er nu alleen rekening mee houden dat bepaalde materialen zwaarder zijn. Als het dak sterk genoeg is kun je gaan voor een tegelvloer, bijvoorbeeld simpele straattegels of mooie, bewerkte tegels. Een andere optie is een terrasvloer van hout en ook daarbij heb je ook weer enorm veel keuze. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor hardhout vlonderplanken – zo’n 100 euro per vierkante meter – of ThermoWood, wat een stuk betaalbaarder is, namelijk ongeveer 50 euro per vierkante meter.

4. Het hekwerk en toegang

Een van de belangrijkste onderdelen is natuurlijk het hek en vaak heb je hier de keuze uit aluminium of hout. Een andere optie is een muurtje metselen, maar dat is vaak een stuk kostbaarder en kan ook niet zomaar op elk dak (in verband met het gewicht). Naast hekwerk is het ook best handig als je het terras op kunt komen. Grote kans dat je het dak nu bereikt via een dak raam, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een speciale entree te maken op het dak of een deur te installeren in plaats van het kleine raampje waar je nu doorheen moet.

5. De inrichting van je dakterras

Ga je het dakterras vooral gebruiken om te chillen of komt hier (ook) een moestuin? Je kunt bijvoorbeeld grote houten bakken vullen met potgrond en zo je eigen moestuintje beginnen. Ze bomen of planten in potten en maak er een echte groene oase van. Verder kun je kiezen voor lounge sets en/of juist een tafel waar je lang kunt dineren met een grote groep. Als relax plek kun je dan een hangmat installeren en als je graag BBQ’s organiseert is een goede grill natuurlijk onmisbaar.

6. De styling

Ons advies? Style je dakterras alsof het je woonkamer is. Ga op zoek naar vloerkleden voor buiten, richt je zithoek in met kussens en plaids en zorg voor sfeervolle verlichting. String lights zijn absolute sfeermakers en natuurlijk maak je van het dak met veel planten en bloemen pas echt een fijne, stijlvolle plek. Word het in de zomer echt warm? Dan is een luifel ook een goed idee. Span een doek en bevestig die aan een paar palen. Praktisch én stijlvol op zo’n plat dak.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Heb je een plat dak? Zó maak je een luxe dakterras
Sluiten