Het nieuwe Havenhuis in Antwerpen: een ode aan Zaha Hadid

Antwerpen is een architectonisch hoogstandje rijker. Zaha Hadid Architects stond met de opdracht van het Havenhuis voor een echte uitdaging. In de haven stond namelijk al een brandweerkazerne, dat meegenomen moest worden in het ontwerp. Het nieuwe gebouw moest innovatie en ambitie uitstralen en een echte ontmoetingsplek worden voor het gehele havengebeid. Daarnaast moest het gebouw ruimte bieden aan 500 medewerkers. Dus maakte het bekende architectenbureau een bijzonder gebouw met een prachtige combinatie van oud en nieuw, klassiek en modern design.

Helaas overleed Zaha Hadid enkele maanden voor de oplevering van het gebouw. Met het Havenhuis is de haven nu klaar voor de toekomst en tegelijkertijd is het gebouw een ode aan de architecte. Het adres van het Havenhuis is namelijk het Zaha Hadidplein 1.

De plannen voor het gebouw werden in 2009 al gepresenteerd en toen werd al gezegd dat het een van de meest ambitieuze ontwerpen van Zaha Hadid was. Het moderne volume is zo’n 100 meter lang, bijna even lang als de brandweerkazerne. De buitenkant bestaat uit driehoekige facetten, zowel in transparant als mat glas. Doordat de facetten verschillende kanten op ‘gericht’ staan, weerspiegelen ze zowel het water als de rest van de omgeving.

>> Zwart-wit lijnenspel in Moskou door Zaha Hadid

De brandweerkazerne is monumentaal erfgoed en moest dus blijven in de staat zoals het gebouwd is. Het nieuwe volume van Hadid is er volledig in verwerkt, zonder dat dit het originele bouwwerk aantast. En hoewel het moderne volume totaal anders is dan het klassieke bouwwerk, sluit het volgens ons toch prachtig op elkaar aan.

Benieuwd naar meer iconische ontwerpen van Zaha Hadid? Bekijk dan dit artikel, waarin we acht prachtige ontwerpen op een rijtje zetten.

www.portofantwerp.com

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Het nieuwe Havenhuis in Antwerpen: een ode aan Zaha Hadid
Sluiten