Esmé Brinkman
Esmé Brinkman Architectuur 15 jul 2016

HAUT: het hoogste, maar ook het duurzaamste gebouw gemaakt van hout

Het gaat goed met de architectuur in Amsterdam! Zo stimuleert deze school de creativiteit van de leerlingen en ziet ‘onze’ skyline er rond 2018 behoorlijk imposant uit. Maar er komt weer een nieuw, baanbrekend project aan! Deze toren wordt ontwikkeld door Team V, ingenieursbureau Arup, Lingotto, Nicole Maarssen en de Nederlandse Energie Maatschappij. Een hele lijst, maar dat is niet gek. HAUT wordt namelijk met wel 73 meter het hoogste appartementencomplex van Nederland.

Maar dat is nog niet alles, want de naam van het gebouw zegt het eigenlijk al een beetje. HAUT zal worden gebouwd met hout, en hiermee wordt het ook nog eens een héél duurzaam project!

Het ontwerp

Het appartementencomplex wordt voornamelijk gebouwd uit hout. Dat is een heel bewuste keuze. In het hout dat voor de bouw wordt gebruikt – duurzaam Europees naaldhout – is ruim drieduizend ton broeikasgas opgeslagen. Wanneer het complex met beton zou worden gebouwd, zou dat juist zorgen voor tweeduizend ton extra CO2-uitstoot.

Dat hout sterk genoeg is én lang meegaat, bewijzen de complete grachtengordel en de palen onder het Paleis op de Dam. De wanden en de vloeren van de appartementen worden niet uit één stuk gemaakt en extra geïsoleerd. Dit om eventueel geluidsoverlast te beperken.

Haute architectuur

HAUT staat voor haute couture: architectuur op maat gemaakt. Het appartementencomplex wordt gebouwd aan de Spaklerweg, vlakbij het Amstelkwartier en het Amstelstation. Geen verkeerde locatie dus. Daarnaast krijgen de kopers veel vrijheid in de indeling van de appartementen. Meerdere verdiepingen, het aantal kamers, een mezzanine, een groot balkon, het is allemaal mogelijk. Er worden zo’n 50 tot 60 appartementen gerealiseerd, die naar verluid in 2019 klaar moeten zijn.

Leuk detail: onderin het complex wordt de Hortus gebouwd, met daarin een kwekerij, een terras, een innovatielab én een kas. De bomen en planten in de kas worden onderdeel van het naastgelegen Park Somerlust.

Bekijk ook: Vrienden knappen oude school in Amsterdam op om er samen te wonen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

www.parool.nl

Reageer op artikel:
HAUT: het hoogste, maar ook het duurzaamste gebouw gemaakt van hout
Sluiten