Hangt je plant er zielig bij? Gooi ‘m niet weg, maar probeer deze tricks eerst

Over het algemeen heb ik groene vingers, en vind ik planten verzorgen fantastisch. Maar een tijdje geleden wilde ik een pannenkoekplantje weggooien. Hij zag er sneu uit, wilde niet groeien en had er geen zin meer in. Maar onze office manager hield me tegen, en wilde het plantje nog een kans geven. Nu, drie maanden later, staat het pannenkoekplantje met meer blaadjes dan ooit te shinen in de vensterbank.

Een beetje extra liefde (oké, en zonlicht) hebben ervoor gezorgd dat het plantje weer helemaal opbloeide. Want let’s face it, jij hebt ook niet altijd een goede dag. En dan geef je ook niet op, maar je herpakt je om de volgende dag weer te knallen. Wanneer jouw Monstera er even niet lekker bijstaat, hoeft hij niet meteen de prullenbak in. Planten verzorgen vergt namelijk heel veel geduld.

Planten verzorgen: zo blaas je een plant nieuw leven in

De volgende punten lijken misschien heel basic, maar probeer ze eens uit. Wie weet staat jouw plant net niet op de goede plek, of geef je ‘m veel te veel water. Er zijn geen echte ‘hacks’ als het aankomt op planten verzorgen, heb komt neer op een paar essentials waarmee jij je planten gelukkig(er) kan maken.

1. Zorg voor voldoende licht

Krijgt jouw plant genoeg licht? Over het algemeen doen de meeste planten het het beste in indirect zonlicht, maar sommige planten hebben juist wél een zonnige plek nodig. En vergeet deze planten die ook kunnen overleven in een donker hoekje niet. Als je die in de volle zon zet, zullen ze het niet naar hun zin hebben.

Begin dus altijd met het kijken van de lichtbehoefte van je plant. Zoek de naam van de plant op op Google, of in een handige planten app. Vanuit daar kan je verder zoeken naar de verzorging en lichtbehoefte van de plant.

2. Geef eens minder water

Jouw eerste reactie als een plant er slap bijhangt? Hoppa, meer water. Terwijl dat juist ook de boosdoener kan zijn dát je plant er zo zielig uitziet. Je kunt beter op internet opzoeken hoeveel water jouw plant echt nodig heeft, en daar ook naar luisteren. Sommige planten willen bijvoorbeeld volledig uitdrogen voordat ze een nieuwe scheut water krijgen.

Ben jij een feeder op gebied van water? Dan is dit artikel echt iets voor jou: deze 4 kamerplanten gaan zelfs niet dood als je ze te veel water geeft.

3. Verwijder dode bladeren

Geen enkele plant wordt blij van dode, uitgedroogde bladeren en takken. Verwijder deze regelmatig, zodat de plant daar geen energie meer aan hoeft te geven.

4. Spray je plant regelmatig

Veel planten vinden het fijn om eens in de week een douchebeurt te krijgen. Hier kan je gewoon de plantenspuit voor gebruiken. Hiermee houd je de luchtvochtigheid rondom de plant hoog. Dit is vooral in de winter nodig, omdat de lucht droger wordt zodra de verwarming hoog staat.

Lees ook: Go green: dit zijn de (grote) positieve effecten van planten op een kantoor

5. Check de wortels

Heb je de bovenstaande punten geprobeerd, maar lijkt niets te helpen? Dan kan het probleem in de wortels van de plant liggen. Haal de plant uit de plastic pot om dit te checken. Zie je duidelijk dat er een gedeelte verrot is, dan kan je deze voorzichtig weg proberen te snijden. Zet de plant vervolgens in iets grotere pot, zodat de wortels weer ruimte hebben om te groeien.

Meer lezen over planten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hangt je plant er zielig bij? Gooi ‘m niet weg, maar probeer deze tricks eerst
Sluiten