Yes yes, alles wat je wilt weten over het ophangen van hangplanten

Dat we altijd wel een plekje vinden voor nieuwe kamerplanten, dat is niets nieuws op de redactie. Want als alle kastjes en planken vol staan, dan ga je toch gewoon verder in de lucht? Daarom delen we nu álles wat je moet weten over hangplanten ophangen.

Daarmee lift je je urban jungle tot een hoger niveau – letterlijk.

We vertellen je niet alleen waar je op moet letten bij het ophangen van hangplanten, maar hebben ook nog een paar mooie plaatjes vol inspiratie voor je.

Hangplant ophangen? Begin bij het uitkiezen van de plant

Dit klinkt misschien een beetje simpel, maar soms vergeten we het nog wel eens: niet alle planten zijn geschikt om aan het plafond op te hangen. Sommige planten komen totaal niet tot hun recht in de lucht, omdat ze van bovenaf veel mooier zijn.

Het beste kan je daarom gaan voor echte hangplanten. Er zijn veel verschillende soorten hangplanten, en allemaal houden ze van een andere hoeveelheid ligt. Hoe veel licht krijgen jouw hangplanten als je ze ophangt op die felbegeerde plek?

  • In direct licht tot fel indirect licht ga je het beste voor vetplanten. Denk aan de Sting of Pearls, de Donkey Tail of de populaire Lipstick plant.
  • In indirect licht doen de meeste planten het het beste. Onze favoriete hangplanten? Het Chinees lantaarnplantje, Klimop (ondanks z’n naam kan de klimop prima hangen!) en de Monstera Monkey Mask.
  • Op plekken met weinig licht doen planten als de Scindapsus en de Tradescantia Zebrina het prima.

Houd rekening met het kiezen van de pot

Het is vanzelfsprekend dat je een pot kiest die goed in je interieur past natuurlijk, maar dat is niet alles waar je op moet letten. Ook hangpotten zijn er in veel verschillende soorten, maten en materialen.

Ga je voor een lichte pot, dan is het vrij easy om je hangplant een mooi plekje te geven. Maar als je juist voor een veel zwaardere pot kiest, dan zal je de pot steviger aan het plafond vast moeten maken.

Deze hangpot wil je hebben: deze luiaard plantenpotten willen we nú in onze urban jungle

Let ook altijd op drainage gaten: hebben zowel jouw plantenpot als de plastic binnenpot gaten, dan kan het nog wel eens gaan regenen na het water geven van de platen. Je bent gewaarschuwd.

Hangplanten ophangen doe je zo

Over dat ophangen gesproken, als je eenmaal de juiste kamerplant en een geschikte pot hebt gevonden, is het eindelijk tijd om de hangplant op te hangen! Daar heb je een paar tools voor nodig:

  • Boor
  • Haak
  • Plug
  • Ladder

Bepaal eerst waar je de plant wilt hebben hangen, en markeer de plek waar je een gat wilt boren op het plafond. Wil je meerdere hangplanten bij elkaar hangen? Check dan ook altijd even dat ze ver genoeg van elkaar komen te hangen. Het is natuurlijk zonde als de potten tegen elkaar botsen.

Boor een gaatje in het plafond met de boor, en sla hier een plug in. Zorg ervoor dat de plug goed vast zit. Door een stevige plug blijft de haak waar je plant aan komt te hangen uiteindelijk steviger hangen. Draai de haak in het plafond, en hang voorzichtig je plant aan de haak. Et voila, jouw urban jungle ziet er weer helemaal tip top in orde uit.

Meer lezen over kamerplanten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Yes yes, alles wat je wilt weten over het ophangen van hangplanten
Sluiten