Pompoen uithollen voor Halloween: zo pak je dat aan in 4 simpele stappen

Oktober is Halloween-maand bij Roomed. En als wij aan Halloween denken, dan denken we natuurlijk aan een uitgeholde pompoen met een creepy gezicht. Waxinelichtje erin, en klaar. Maar een pompoen uithollen, hoe doe je dat precies? Wij hebben dé tutorial voor je in elkaar gezet met slechts 4 simpele stappen.

Wist je trouwens al dat uitgeholde pompoenen ook wel Jack-o’-lanterns worden genoemd? Deze benaming is afkomstig van een oud Iers verhaal.

Dit heb je nodig voor een Halloween pompoen:

  • Een pompoen
  • Oude kranten (om de vloer te beschermen)
  • Een groot scherp mes
  • Een kleiner scherp mesje voor het precieze werk
  • Een lepel, meloenschep of ijsschep
  • Een zwarte stift of pen
  • Waxinelichtjes
  • Eventueel: een sjabloon van een gezicht dat je uit de pompoen wilt snijden

Stap 1: de bovenkant van de pompoen afsnijden

Maak met het grote scherpe mes een opening aan de bovenzijde. Doe dit door (voorzichtig!) schuin in de bovenkant van de pompoen te steken, en met een zagende beweging zo te snijden dat er een cirkel ontstaat. Probeer je in te beelden dat je een belangrijke hersenoperatie doet, wat het is van groot belang dat dit netjes gaat. Je wilt immers wel dat de ‘deksel’ van de pompoen er weer mooi op kan komen te staan.

>> Dit vind je misschien ook leuk: DIY voor het weekend: een bloemenkroon voor aan de muur of waar dan ook

Stap 2: de pompoen uithollen

Is stap 1 gelukt? Mooi! Toen je de deksel van de pompoen optilde, kwam je er vast al achter dat de binnenkant van een pompoen er niet zo smakelijk uitziet. Veel draden en pitten, jak! Toch is het time to get dirty, want al deze draden en pitten moeten eruit. Dit kan met een lepel, maar begin vooral met je handen. Yes, steek de handen uit de mouwen en verwijder alles lekker met de hand. Gaat tien keer sneller, en je kan daarna altijd nog je handen wassen. De smurrie die je uit de pompoen haalt, gooi je het beste in een grote emmer.

Oh ja, en leg voordat je met deze stap begint dus even wat kranten op de grond. Zowel binnen als buiten. Dat ruimt wat gemakkelijker op.

Als het grootste gedeelte er uit is, pak dan een grote lepel voor het fijnere werk. Zorg ervoor dat zo veel mogelijk van de smurrie, draden en pitten weg is. Hoe schoner je pompoen is, hoe langer hij uiteindelijk vrij van schimmels blijft. En kan kan je er dus langer van genieten!

Stap 3: het gezicht tekenen én uitsnijden

Je bent bijna klaar! Het enige wat we nu nog willen, is het uitsnijden van een gezicht. Of een heks, zwarte kat of weerwolf, wat jij wilt. Teken de lijnen van het gezicht dat jij wilt uitsnijden op de pompoen. Pak daarna een scherp mesje, en snijd met dit mesje het patroon uit de pompoen. Het kan even lastig zijn om hier handigheid in te krijgen, maar oefening baart kunst!

Weet je niet wat voor gezicht je moet tekenen? Gebruik dan een sjabloon of template. Aanstaande vrijdag komen er op Roomed vijf sjablonen waar jij mee aan de slag kan.

Stap 4: de verlichting

Ben je helemaal tevreden over jouw pompoen? Dan wordt het tijd om met de verlichting aan de slag te gaan. Dat kan heel makkelijk: zet gewoon een waxinelichtje in het midden van de pompoen, en klaar is kees. Mocht je niet zo van waxinelichtjes houden, kan kan je er ook kleine neplichtjes of kerstlampjes in doen. Je hebt niet veel licht nodig, meestal is 1 waxinelichtje al genoeg.

pompoen uithollen tutorial halloween
Reageer op artikel:
Pompoen uithollen voor Halloween: zo pak je dat aan in 4 simpele stappen
Sluiten