Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Lifestyle 16 okt 2020

Voor het eerst een pompoen uithollen? Zo pak je dat aan in 4 simpele stappen

Op de Roomed-redactie houden we enorm van Halloween. En als wij aan Halloween denken, dan denken we natuurlijk aan een uitgeholde pompoen met een creepy gezicht. Waxinelichtje erin, en klaar. Maar een pompoen uithollen, hoe doe je dat precies? Wij hebben dé tutorial voor je in elkaar gezet met slechts 4 simpele stappen.

Wist je trouwens al dat uitgeholde pompoenen ook wel Jack-o’-lanterns worden genoemd? Deze benaming is afkomstig van een oud Iers verhaal dat je hier kan lezen.

Dit heb je nodig voor een Halloween pompoen:

  • Een pompoen
  • Oude kranten (om de vloer te beschermen)
  • Een groot scherp mes
  • Een kleiner scherp mesje voor het precieze werk
  • Een lepel, meloenschep of ijsschep
  • Een zwarte stift of pen
  • Waxinelichtjes
  • Eventueel: een sjabloon van een gezicht dat je uit de pompoen wilt snijden

Stap 1: de bovenkant van de pompoen afsnijden

Maak met het grote scherpe mes een opening aan de bovenzijde. Doe dit door (voorzichtig!) schuin in de bovenkant van de pompoen te steken, en met een zagende beweging zo te snijden dat er een cirkel ontstaat. Probeer je in te beelden dat je een belangrijke hersenoperatie doet, wat het is van groot belang dat dit netjes gaat. Je wilt immers wel dat de ‘deksel’ van de pompoen er weer mooi op kan komen te staan.

Stap 2: de pompoen uithollen

Is stap 1 gelukt? Mooi! Toen je de deksel van de pompoen optilde, kwam je er vast al achter dat de binnenkant van een pompoen er niet zo smakelijk uitziet. Veel draden en pitten, jak!

Toch is het time to get dirty, want al deze draden en pitten moeten eruit. Dit kan met een lepel, maar begin vooral met je handen. Yes, steek de handen uit de mouwen en verwijder alles lekker met de hand. Gaat tien keer sneller, en je kan daarna altijd nog je handen wassen. De smurrie die je uit de pompoen haalt, gooi je het beste in een grote emmer.

Oh ja, en leg voordat je met deze stap begint dus even wat kranten op de grond. Zowel binnen als buiten. Dat ruimt wat gemakkelijker op.

Als het grootste gedeelte er uit is, pak dan een grote lepel voor het fijnere werk. Zorg ervoor dat zo veel mogelijk van de smurrie, draden en pitten weg is. Hoe schoner je pompoen is, hoe langer hij uiteindelijk vrij van schimmels blijft. En kan kan je er dus langer van genieten!

Stap 3: het gezicht tekenen én uitsnijden

Je bent bijna klaar! Het enige wat we nu nog willen, is het uitsnijden van een gezicht. Of een heks, zwarte kat of weerwolf, wat jij wilt. Teken de lijnen van het gezicht dat jij wilt uitsnijden op de pompoen. Pak daarna een scherp mesje, en snijd met dit mesje het patroon uit de pompoen. Het kan even lastig zijn om hier handigheid in te krijgen, maar oefening baart kunst!

Weet je niet wat voor gezicht je moet tekenen? Gebruik dan een sjabloon of template. Wij hebben deze sjablonen alvast voor je gemaakt: Pompoen uithollen? Gebruik een sjabloon voor de engste pompoenen

Stap 4: de verlichting

Ben je helemaal tevreden over jouw pompoen? Dan wordt het tijd om met de verlichting aan de slag te gaan. Dat kan heel makkelijk: zet gewoon een waxinelichtje in het midden van de pompoen, en klaar is kees.

Mocht je niet zo van waxinelichtjes houden, kan kan je er ook kleine neplichtjes of kerstlampjes in doen. Je hebt niet veel licht nodig, meestal is 1 waxinelichtje al genoeg voor een spooky uitstraling. Nu nog ervoor zorgen dat de pompoenen niet snel beschimmelen (dat doe je met dit artikel: Zo voorkom je dat je Halloween pompoen snel beschimmelt) en je kunt er weken van genieten.

pompoen uithollen tutorial halloween

Meer toffe ideeën voor Halloween:

pompoen uithollen
Bron: Roomed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Voor het eerst een pompoen uithollen? Zo pak je dat aan in 4 simpele stappen
Sluiten