Esmé Brinkman
Esmé Brinkman Architectuur 21 januari 2016

Hallelujah! 6x de meest bijzondere kerken

Tegenwoordig zien we steeds meer kerken met bijzondere architectuur. Nu is de architectuur van die prachtige, grote kerkgebouwen naar ons idee vrijwel altijd bijzonder, maar het valt ons op dat ook de kerken meegaan met de tijd. Het hoogtepunt van de vele Gotische bouwwerken lijkt allang voorbij en om meer mensen naar de dienst te trekken worden er steeds meer opvallende kerken gebouwd. Wij zetten de meest bijzondere kerken voor jou op een rijtje.

Leuk detail: nu de nieuwe kerken steeds meer meegaan met de moderne architectuur, is de meest bekende, Gotische kerk dan eindelijk bijna klaar. We hebben het natuurlijk over de Sagrada Familia. Bekijk hier hoe Gaudi’s bouwwerk er in 2032 uit komt te zien.

Bron: Dezeen

1. Een kerk gecombineerd met een museum

Deze fantastische moderne kerk is ontworpen door Urban Office Architecture. De architecten hebben de kerk ontworpen in conceptvorm – dus zonder opdrachtgever – maar hopen de financiering zo snel mogelijk rond te krijgen. De kerk is ontworpen met behulp van veel moderne materialen als glas, beton en staal. Het concept van de architecten is dat de kerk zoveel mogelijk in verbinding moet staan met de omliggende natuur en daarom zijn vrijwel alle wanden van de begane grond gemaakt van glas. Zo heb je vanuit de kapel en de grote hal een prachtig uitzicht over het ondiepe zwembad (!) en functioneert het gebouw niet alleen als kapel, maar ook als museum, galerie en kantoor.

Bron: Opaworks

2. Een kerk verstopt in de rots

Dit bijzondere ontwerp van Open Platform for Architects is zó mooi! Niet alleen vanaf de zee gezien, maar ook het interieur is prachtig. De architecten kwamen op het idee om de kerk deels in de rots te bouwen. Hierdoor staat de pui in de vorm van een immens kruis haaks op de rots. De kerk is nog niet gebouwd, maar het ontwerp ziet er echt te cool uit. Bekijk hier alle foto’s, ook van het interieur! Wij hopen dat deze kerk letterlijk een rots in de branding wordt.

Bron: Z33

3. Een stalen exterieur

Wat deze kerk zo bijzonder maakt, is het stalen exterieur dat in prachtig contrast staat met de omliggende natuur. De architecten ontwierpen deze kerk als onderdeel van een kunstproject. Omdat de kerk van staal is gemaakt – geen veel voorkomend materiaal voor deze bouwwerken – is het toch net even anders dan we gewend zijn. Wil je de kerk in zijn geheel zien? Dat kan zonder al teveel moeite, want deze kerk staat in Borgloon, een plaatsje in Belgisch Limburg. Je kunt ook dit artikel bekijken voor meer foto’s.

4. Is het een kerk? Is het een kip?

Deze kerk komt je misschien wel bekend voor. De kerk staat in Florida en is een ware internethit geworden door zijn bijzondere vorm. In een bepaald perspectief lijkt het dak van de kerk namelijk wel erg op een kip! We betwijfelen of de architect dit niet met opzet heeft gedaan.. Als dat wel het geval is dan heeft het goed uitgepakt, want de kerk is nu wereldberoemd!

5. ‘The Sistine Chapel of Skateboarding’

Deze kerk ziet er aan de buitenkant uit als een ‘gewone kerk’ maar dat maakt het juist zo bijzonder! Als je langs deze kerk zou lopen, zou je in elk geval niet denken dat het eigenlijk een van de coolste skate parken ooit ‘in huis heeft’. Initiatiefnemer en kunstenaar Okuda San Miguel bouwde de verlaten kerk in vijf jaar tijd om tot skate-walhalla met prachtige muurschilderingen. Hoe dat er vanbinnen dan uitziet? Bekijk hier de foto’s!

6. Wie de schoen past..

De architecten van dit ontwerp denken dat geen enkele vrouwelijke inwoner van Taiwan een mooie schoen kan weerstaan en dus ontwierpen zij een kerk in de vorm van een hoge pump. Zo hoopt de kerk meer vrouwen naar de dienst te trekken. Of dit plannetje ook echt gaat werken moeten we nog even afwachten, want de kerk opent (waarschijnlijk) in februari haar deuren. Bekijk hier de video met meer beelden van dit bijzondere bouwwerk.

Om een mooie kerk om te bouwen naar woonhuis is een droom voor velen. Ook voor ons! Daarom dromen we vaak even weg bij de mooiste kerkwoningen. Dit zijn onze favorieten:

Reageer op artikel:
Hallelujah! 6x de meest bijzondere kerken
Sluiten