De Gun lampen door Philippe Starck voor Flos

Elke dag komen wij de mooiste meubels, accessoires en kunstwerken tegen. En hoewel we houden van jong, nieuw talent, willen we de grondleggers van design zeker niet vergeten. Daarom delen we in de serie Interior Icons onze favoriete ontwerpen met jou. Of het nu gaat om een klassieke stoel of een moderne kast, een budget merk of een designer topstuk waar we nog even voor moeten sparen. Wij zetten onze favorieten graag in de spotlights!

You either hate it or you love it: de Gun lampen van Philippe Starck. Wij zijn van mening dat deze lampen een lugubere look hebben. Maar o, o, wat staat zo’n item stoer in een goed gestyled interieur! De Gun lampen zijn niet zomaar lampen met verschillende machinegeweren; er zit namelijk wel degelijk een verhaal achter. Wij vertellen je er alles over in deze nieuwe Interior Icons.

>> Louis Ghost Chair door Philippe Starck

Het ontwerp

De Gun lampen zijn er in verschillende varianten: een bedlamp (Bedside Gun), een tafellamp (Table Gun) en een staande lamp (Lounge Gun). Alledrie de lampen hebben verschillende geweren als voet en zijn verkrijgbaar in de combinaties wit/zilver en zwart/goud – 18 karaats!
De lampen worden gemaakt van aluminium met een speciale coating en de kap is van geplastificeerd papier.

Bron: Flos

Oké, dus de lampen zien er te gek uit. Maar welke reden had Philippe Starck om deze levensverwoestende apparaten te gebruiken voor zijn ontwerp? Als je goed nadenkt kun je het waarschijnlijk zelf al bedenken: veel ontwerpers gebruiken namelijk hun ontwerpen om maatschappelijke thema’s aan de kaak te stellen – herinner je je For the Love of God van Damien Hirst nog? – en zo ook Philippe Starck.

Starck vraagt met zijn ontwerpen aandacht voor de (illegale) wapenhandel. De combinatie van het geweer, zwart en goud laat het verband zien tussen wapenhandel, geld en de dood. Alle lampen hebben dan ook een inscriptie zoals “happiness is a hot gun“.

Ook leuk om te weten

  • Van elke verkochte lamp doneert Philippe Starck twintig procent aan ‘Fratelli dell’uomo‘, een organisatie voor mensenrechten
  • Voor het bestellen van zo’n lamp moet je wel even geduld hebben. Een aantal winkels heeft de lampen nog wel eens op voorraad, maar over het algemeen geldt een levertijd van zes maanden. Dit komt door de complexiteit van het productieproces

Why doesn’t furniture show that everything is a political choice? I am a designer and design is my only weapon, so I use it to speak about what I think is important

Over Philippe Starck
Philippe Starck (1949) werd geboren in Parijs en studeerde af aan de École Nissim de Camondo, een privé universiteit voor ontwerp en product design. In 1969 startte hij samen met Pierre Cardin een ontwerp studio en ging zes jaar later alleen verder. In de design wereld gooide hij hoge ogen met zijn transparante ontwerpen. Door zijn naamsbekendheid ging hij later ook aan de slag als binnenhuisarchitect. Zijn ontwerpen zijn wereldwijd bekend en vaak in één oogopslag te herkennen als ‘een echte Starck’.

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
De Gun lampen door Philippe Starck voor Flos
Sluiten