Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Tips 26 mrt 2019

Als je dit alvast regelt, wordt de grote voorjaarsschoonmaak een eitje

De lente: het geluid van fluitende vogeltjes, bloemen in bloei, een fris briesje door je haren, de zon verwarmend op je huid – én de grote voorjaarsschoonmaak (of je het nou wilt of niet). Om jou een handje te helpen, geven wij je elke week een stappenplan voor een klusje dat je al veel te lang hebt uitgesteld. Vandaag beginnen we bij de basis: het voorbereiden en het opruimen.

De grote voorjaarsschoonmaak is altijd een goede manier voor een frisse start, letterlijk en figuurlijk. Een schoon, opgeruimd huis voelt als een echte overwinning. Om je een handje op weg te helpen, en die eerste stap te zetten, hebben we een paar handige tips voor je op een rijtje gezet.

1. Begin eerst met opruimen

Voordat je überhaupt denkt aan schoonmaken, is het heel belangrijk dat je eerst goed opruimt. Gooi spullen weg die je niet meer nodig hebt. Probeer dit het liefst allemaal in één dag te doen, zodat je niets uit kan stellen.

Twijfel je of je een item moet bewaren? Vraag jezelf dan af of je het het afgelopen jaar gebruikt hebt. Zo niet, dan ga je het waarschijnlijk ook niet missen. Deze washi-tape methode werkt fantastisch. Weg ermee!

2. Ga na of je alle schoonmaakspullen in huis hebt

Is je huis opgeruimd? Mooi! Dan kan je gaan kijken of je alle schoonmaakspullen die je nodig denkt te hebben in huis hebt. Denk aan doekjes, schoonmaakmiddelen, een dweil, schuursponsjes… Zet alles bij elkaar. Zo zorg je ervoor dat je niet de hele dag door het huis aan het rennen bent om dat ene doekje te vinden.

Mis je nog iets? Haal het in huis voordat je met de grote schoonmaak begint. Niets is vervelender dan halverwege het huis uit moeten, naar de supermarkt, om nog iets te kopen. Wedden dat je na je tripje dan geen zin meer hebt om verder te gaan?

3. Denk ook aan plekken die moeilijk te bereiken zijn

Om maar een paar voorbeelden te noemen: achter het toilet, de gaspitten, de binnenkant van de oven, de achterkant van de radiator… Het zijn lastige plekken die je niet elke week schoonmaakt. Als je dan tóch zo goed bezig bent, kan je deze moeilijke plekjes ook even meenemen.

4. Maak een to do-list

Het schoonmaken van je hele huis kan soms nogal overweldigend voelen. Want waar moet je beginnen? Welke areas wil je dit jaar echt goed aanpakken? En hoe lang ga je daarmee bezig zijn?

Houd grip op deze gedachtes door van te voren een goede to do-list te maken. Zet simpelweg onder elkaar wat je dit jaar allemaal gedaan wilt hebben. Het handigste is als je dit per kamer doet. Bijvoorbeeld:

❏ Buitenkant ramen slaapkamer
❏ Bedden aan de kant, stofzuigen en dweilen onder bed
❏ Tapijt slaapkamer uitkloppen
❏ etc. etc. etc.

Heb je een taak van je to do-list voltooid? Yes! Dan kan je ‘m afvinken. Op die manier heb je een volledig overzicht van wat je al gedaan hebt, en wat er nog moet gebeuren.

5. Maak het leuk!

Last but not least: maak er een feestje van. Zet je favoriete guilty pleasure muziek op en zing uit volle borst mee. Het schoonmaken van het hele huis is een tijdrovend klusje, dus probeer het zo leuk mogelijk te maken. Trakteer jezelf op iets lekkers als je een kamer klaar hebt.

Nog meer schoonmaken:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Als je dit alvast regelt, wordt de grote voorjaarsschoonmaak een eitje
Sluiten