Renée Leeuw
Renée Leeuw Architectuur 19 aug 2015

Groep Nederlanders bouwt volledig zelfvoorzienend containerhuis

In Nederland is een containerhuis ondertussen op zich niet meer zo bijzonder. Er zijn genoeg plekken te noemen waar oude zeecontainers op elkaar gestapeld zijn om grote aantallen studenten te huisvesten. Maar de containerwoning die deze groep Nederlanders maken, is net even anders. Het gaat namelijk om een huis dat helemaal zelfvoorzienend is, waardoor je het zelfs aan het einde van de wereld – zonder elektriciteit – zou kunnen plaatsen.

Wonen waar je maar wilt zonder ooit nog een energierekening te betalen.. dat klinkt haast te mooi om waar te zijn. Toch lijkt het te kunnen.

Even wat achtergrondinformatie
Het containerhuis is een initiatief van Sustainer Homes. Dit bedrijf is opgezet door twee sociologen, een architect en een expert op het gebied van duurzame technologie. Kortom, alle ingrediënten voor de ontwikkeling van een duurzaam, off-the-grid huis bestaande uit oude zeecontainers. Het idee ontstond uit het besef dat de generatie van morgen te maken krijgt met hoge huur, een tekort aan woningen in steden en een groot aantal onzekerheden met betrekking tot energievoorzieningen. De groep wilde die problemen voor zijn en ontwikkelde een huis met de focus op energie, verwarming, water en het materiaal.

Energie
Op het huis zijn windmolens en zonnepanelen geplaatst. Op die manier wordt het huis voorzien van voldoende energie (5000 Kilowatt per jaar) en hoeft het niet aangesloten te worden op een netwerk. De batterij kan zo’n 20 Kilowatt opslaan. De makers geven aan dat dit wel het meest lastige onderdeel was: zorgen voor genoeg energie voor het hele jaar en dat ook nog eens voor een lage prijs.

Verwarming
Het huis is goed geïsoleerd waardoor de warmte, die wordt verzorgd door een warmtepomp, in huis blijft hangen. Wanneer het buiten erg warm is, zorgt de isolatie juist weer voor een koel huis.

Water
Het regenwater wordt opgevangen en gefilterd volgens de Nederlandse standaarden zodat het zuiver drinkwater wordt. Al het afgevoerde water wordt gefilterd alvorens het de grond in gaat.

Materiaal
De container zelf is uiteraard recycled, maar ook het interieur bestaat uit duurzaam materiaal dat recyclebaar is.

Het containerhuis is mobiel, waardoor je als bewoner veel minder gedoe hebt met regels en wetten. In Nederland kun je zo bijvoorbeeld tien jaar onder ‘tijdelijke’ omstandigheden ergens wonen.

Het eerste prototype containerhuis is klaar en wij zijn erg benieuwd waar en wanneer we het eerste bewoonde huis kunnen spotten. De makers zien vooral kansen in Noord-Amerika, waar de vraag naar off-the-grid woningen enorm groeit. Zo spotten wij eerder al een zelfvoorzienende containerwoning in Canada, gebouwd door één man om afhankelijk te zijn.

Bekijk ook: kantoor met een gekantelde container als entree

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

www.designboom.com

Reageer op artikel:
Groep Nederlanders bouwt volledig zelfvoorzienend containerhuis
Sluiten