Jaime Andreas
Jaime Andreas Planten en bloemen 25 jun 2020

Leuk voor je groententuintje: zo kweek je nieuwe groenten uit restjes

Met z’n allen gooien we ieder jaar heel veel voedselresten weg. Dat is onwijs zonde want nieuwe groenten uit restjes kweken is gewoon goed mogelijk. Dit is niet alleen goed voor het milieu; het is ook nog eens leuk en belonend om je eigen groenten te verbouwen. Via onze collega’s van Culy kregen we deze handige tips.

Voor je het weet zit je een lekkere salade te eten van groenten die van jouw eigen planten komen; hoe leuk is dat! Daarnaast staat het ook nog eens leuk in je interieur. Deze tool is hartstikke handig om te gebruiken bij je eigen groenten uit restjes kweken.

Groenten uit restjes kweken doe je zo

1. Verse kruiden

De bekende kruidenplantjes uit de supermarkt kennen we allemaal wel. Helaas gaan ze vaak niet lang mee. Niet getreurd, want van de restjes van je basilicum- en muntplantje kun je een nieuwe plant laten groeien.

Bewaar minstens één takje en zet het in een glas of een klein flesje water. Wacht vervolgens tot het takje wortels krijgt en zet dit stekje vervolgens in een pot met verse potgrond. Daar zal de basilicum en de munt rustig verder groeien.

> Lees ook: Now is the time! Dit zijn de makkelijkste kamerplanten om te stekken

2. Knoflook

Heb je een teentje van een bol knoflook over? Stop hem dan in de grond met de wortel naar beneden. Zet hem lekker in direct zonlicht. Na verloop van tijd komen er scheuten aan die je kunt gebruiken in je eten, maar je kunt de knoflook ook verder kweken. Lees hier meer over het kweken van knoflook.

3. Aardappelen

Heb je al een tijdje een zak aardappelen achter in de kast liggen? Na een tijdje ontstaan er kleine rondjes of ‘oogjes’ op de aardappelschillen. Je kunt een stukje schil met een paar van die rondjes afsnijden en laten uitdrogen. Is het droog? Plant het dan in potgrond met de rondjes naar boven. Je moet even wachten, maar dan na een paar weken zal de aardappel gaan groeien.

4. Bosui

De afgehakte kontjes van de bosui moet je niet weg te gooien! Stop deze in een potje met een klein laagje water, zet het op je vensterbank en laat het groeien. Niet alleen heb je na een paar dagen al resultaat; het groeien van een bosui ziet er ook nog eens mooi uit.

5. Citroengras

Hier geldt hetzelfde principe als bij de bosui. Plaats het kontje van een stengel citroengras in een potje met water en zet het op een zonnige plek. De wortels ontstaan na ongeveer een week waarna je het in een pot met potgrond kun zetten of in je moestuin.

6. Paksoi

Ook bij de bosui gebruik je het kontje dat je eigenlijk weg wilde gooien. Je plaatst dit met de wortelzijde naar beneden in een kommetje of schaaltje met water. De bladeren zullen daarna na een paar dagen groter worden. Zodra je wortelvorming ziet, kun je de paksoi in de potgrond zetten.

7. Selderij en prei

Groenten uit restjes groeien gaat best makkelijk, zeker met selderij en prei. Je hebt alleen een stukje nodig van de onderkant en dit moet je plaatsen in een kom met laag water op de bodem. Met voldoende daglicht worden de bladeren dikker en kun je het verpotten in aarde zodat de groenten verder kunnen groeien.

Inspiratie gekregen en wil je graag met een echte moestuin aan de slag?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Culy

Reageer op artikel:
Leuk voor je groententuintje: zo kweek je nieuwe groenten uit restjes
Sluiten