Iris Wijnands
Iris Wijnands Planten en bloemen 9 dec 2019

3 tips om groen te wonen (ook als je in een grote stad woont)

De woorden ‘groen’ en ‘stad’ zijn soms moeilijk te combineren. Toch gaan we een poging wagen om wonen in de stad een stukje groener te maken. Op deze manieren kun je genieten van het gemak van een snelle en levendige stad, maar toch groen wonen.

Je hebt in de stad meestal niet veel ruimte en als je een tuin hebt dan ben je een geluksvogel. Toch zijn er veel plekken waar je planten kwijt kan om toch groen te wonen.

Op ieder plekje een plantje

Misschien heb je wel een klein tuintje of een klein plekje bij de voordeur om een paar plantjes neer te zetten. Zo niet, dan kun je altijd je balkon of vensterbank groen maken. Heb je meestal schaduw op je balkon? Dan kunnen de planten die je koopt maar beter geen enorme zonaanbidders zijn. Check deze schaduwplanten, en je zit zeker goed.

Daarnaast zijn kamerplanten en hangplanten perfect voor een appartement. Weet je van jezelf dat je (nog) geen groene vingers hebt? Begin dat met een plant die weinig onderhoud nodig heeft.

Maak een verticale tuin om groen te wonen

Maak in of buiten je huis een verticale tuin. Dit kun je heel simpel doen door een klimop bij de voordeur te planten of plantenbakjes op te hangen. Een andere optie is om een plantenwand aan te schaffen. Deze zijn er in alle soorten, maten en prijscategorieën.

Niet ieder plantje vindt het fijn om te leven in een verticale tuin. Dit heeft te maken met  hoe flexibel de bladeren en stelen zijn. Een plant als een kruid of een varen vormt zich makkelijk in een verticale tuin. Verder zullen vetplanten tevreden bewoners van jouw plantenmuur zijn, die ook niet al te vaak water nodig hebben.

Een bewuste plantenmuur

Wil je zelf je verticale tuin maken om groen te wonen? Wij kwamen deze tegen, waarbij je plastic flessen recycled door ze open te snijden en boven elkaar op te hangen. Een makkelijk project om milieubewustheid én groen te combineren.

Andere voorbeelden van verticale tuinen zijn kleine laddertjes met daarop planten, regenpijpen die aan de muur zijn opgehangen of (waterdichte) schoenopbergers waar plantjes in zijn gezet.

Groen wonen onder een groen dak

Woon je hoog en kijk je uit op andere daken? Spreek de eigenaren eens aan en vraag of er van het dak van bijvoorbeeld de garage een groen dak gemaakt kan worden. Dit geeft jou een mooi uitzicht en sommige steden bieden (mits je een erkend bedrijf inschakelt) nog een subsidie aan ook.

Naast een mooi uitzicht bieden groene daken nog meer voordelen. Groene daken vertragen de afvoer van regenwater en beperken daardoor de (piek)afvoer van water op het riool. Verder bevorderen de verdamping en binden fijn stof.

Meer lezen over groen wonen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Duurzaam GebouwdImmo ConfidentBuitenleven Gevoel

Reageer op artikel:
3 tips om groen te wonen (ook als je in een grote stad woont)
Sluiten