In de winter een groeilamp voor je kamerplanten gebruiken, is dat nodig?

Als je kamerplanten in huis hebt staan, is het je vast al opgevallen dat ze in de winter niet tot nauwelijks groeien. De winterslaap, noemen we het ook wel. Planten hebben voldoende licht nodig om te kunnen groeien, en in de winter ontbreekt het daar nogal eens aan. Daarom is er een oplossing bedacht: een groeilamp.

Maar heeft iedere plantenliefhebber zo’n groeilamp echt nodig, of kunnen planten ook prima zonder de winter doorkomen? We vertellen je er alles over in dit artikel.

Wat is een groeilamp?

Een groeilamp is veel feller dan een normale lamp. Daarom kan je een normale lamp dan ook niet gebruiken om je kamerplant te laten groeien.

Daarnaast wordt aangeraden om altijd voor een groeilamp met wit licht te gaan, omdat een plant alle kleuren van het lichtspectrum nodig heeft om te groeien. Een groeilamp met alleen rood of blauw licht, zal daarom niet voldoen.

Over het algemeen heb je twee verschillende soorten groeilampen:

  • Een peertje die je in elke willekeurige lamp kunt draaien, zoals deze kweeklamp van IKEA. Vaak is dit genoeg om één kamerplant te voorzien van voldoende licht.
  • Wil je meer kamerplanten voorzien van licht? Ga dan voor een lamp waar LED-strips zijn ingebouwd. Hiermee maak je het bereik van de lamp een stuk groter, maar logischerwijs betaal je hier ook meer voor.

Tip: zorg ervoor dat de bladeren van je kamerplant de groeilamp nooit aanraken. Hierdoor kunnen de bladeren verbranden, en dat is niet meer te herstellen. Zonde!

Hoe lang zet ik een groeilamp aan?

Waar veel mensen denken dat ze hun kamerplanten 24/7 onder een lamp kunnen zetten om de groei te bevorderen, hebben ze het mis. Net als mensen hebben planten een dag- en nachtritme nodig. Denk er dus altijd aan om de lamp ‘s nachts uit te zetten.

Sommige groeilampen hebben een ingebouwde timer. Hartstikke handig, want dan hoef je zelf niet over het uitzetten van de lamp te denken. Mocht jouw groeilamp dit nou niet hebben, dan kan je zelf altijd nog een timer tussen de lamp en het stopcontact installeren. Werkt net zo goed!

Werkt dit ook voor stekjes?

Yes! Je kunt ook kamerplanten stekken, en deze stekjes vervolgens onder een groeilamp zetten. Op die manier kan je het stekseizoen verlengen, en zelfs in de winter stekjes maken van jouw favoriete kamerplanten.

Lees ook: Stekken sneller laten wortelen? Zo doe je dat

Is een groeilamp voor mijn kamerplanten echt nodig?

Kort door de bocht: nee. Als jij kamerplanten gewoon voor de sier in huis hebt, is het niet nodig om een groeilamp aan te schaffen. Kamerplanten redden zich prima in de winter, en zo’n lamp geeft in principe alleen een extra boost om door te groeien.

Het kan overigens wel handig zijn als je een plant in een donker hoekje in huis wilt zetten, of bijvoorbeeld in een badkamer zonder ramen. Maar is het nodig? Nee.

Meer leren over kamerplanten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
In de winter een groeilamp voor je kamerplanten gebruiken, is dat nodig?
Sluiten