Hallo nieuwe look in huis – 6 handige tips om je gordijnen te verven

Je gordijnen verven is een slimme truc om een nieuwe look te geven aan je interieur. Nieuwe spullen zijn altijd leuk, maar waarom zou je iets nieuw kopen als je een goed product ook kan opleuken? Gordijnen zijn vaak al helemaal op maat gemaakt, zonde om deze weg te gooien.

Gordijnen verven wordt een eitje met deze tips

1. Gebruik goede verf

Als je stoffen wilt verven, heb je daar textielverf voor nodig. Deze kan je online of bij de drogist kopen. Textielverf bestaat in tientallen verschillende kleuren en tinten. Zorg dat je een kwalitatief merk uitzoekt, zodat de verf goed blijft zitten.

2. Check het materiaal van de gordijnen

Helaas kan je niet elk soort stof goed verven, let daarom goed op het materiaal van jouw gordijnen. Textielverf pakt erg goed op natuurlijke stoffen als katoen en linnen, terwijl het niet aanslaat op de synthetische stof polyester.

Als je polyester gordijnen wast met textielverf blijft er slechts een lichte gloed op de stof achter. Wil je toch een andere kleur gordijn, dan is het een beter idee om nieuwe gordijnen aan te schaffen óf deze zelf te maken.

Dit vind je vast ook leuk: 6x tips om je budget gordijnen een luxe look te geven

3. Was de gordijnen gewoon in de wasmachine

De textielverf van Dylon komt in tablet- en poedervorm. Deze stop je samen met de stoffen in de wasmachine. De verf heeft maar één wasbeurt nodig om in de stof te trekken. Het is dus helemaal geen groot karwei!

4. Kies voor een nieuwe of een frissere kleur

Je kan ervoor kiezen om vaal geworden gordijnen weer opnieuw dezelfde kleur te geven, en je gordijnen dus in een nieuw fris jasje te steken. Óf je kiest ervoor om het gordijn een totaal nieuwe kleur te geven.

Ga dus goed na welke kant je op wilt qua kleur. Onthoud wel dat je van een lichte kleur makkelijker een donkere kleur maakt dan andersom.

5. Maak patronen of stippen

Als je je gordijnen een nieuwe look wilt geven, hoef je niet het hele gordijn te verven. Als je zin hebt om je handen uit de mouwen te steken, kan ze het zo creatief maken als je zelf wilt.

Mislukt? Gordijnen kopen: hier moet je op letten bij het opmeten van je ramen

Stippen op gordijnen maak je door kleine stukjes van het gordijnen onder te dompelen in de verf of door deze te maken met een kwast. Hetzelfde geldt voor ander soort patronen, deze kan je zelf helemaal aanbrengen met een kwast!

6. Doe een extra wasronde na het verven

Als je de stoffen eenmaal hebt gewassen, hang ze dan uit en als het goed is zijn je gordijnen helemaal als nieuw. Wil je liever nog een tintje donkerder? Geef de gordijnen dan nog één wasbeurt.

Dan is het tijd om zwarte handdoeken bij elkaar te sprokkelen en deze te wassen. Daarmee zorg je ervoor dat alle restant verf uit de wasmachine verdwijnt en je erna weer veilig kan wassen.

Nog meer gordijnen-inspiratie vind je hier

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hallo nieuwe look in huis – 6 handige tips om je gordijnen te verven
Sluiten