Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Interieur 29 mrt 2019

Gordijnen kopen: hier moet je op letten bij het opmeten van je ramen

Ga je verhuizen, of is jouw huis toe aan een nieuwe look? Niets maakt jouw huis meer af dan een paar mooie gordijnen. Maar ga je gordijnen kopen, dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Vooral als  het gaat over het opmeten van je appartement. Wij praten je bij.

Meten is weten

Allereerst is het ontzettend belangrijk dat je de ruimte waar je gordijnen in wilt goed meet. Wil je de gordijnen van het plafond tot aan de grond voor een ruimtelijk effect, of wil je ze precies tot aan de vensterbank laten vallen? Schrijf het voor jezelf op, zodat je er een duidelijk beeld bij krijgt.

Daarna mag je aan de slag met een meetlint. Wij raden aan om voor een rolmaat te gaan, omdat deze vaak steviger zijn van een duimstok of meetlint. Meet bij elk raam de afstand van het plafond tot aan de onderste rand waar jij de gordijnen wilt (de vloer of de vensterbank dus). Ga er niet vanuit dat je hele huis hetzelfde is. Vaak zitten er centimeters verschil tussen, wat ervoor kan zorgen dat de gordijnen een stukje boven de grond hangen, of juist op de grond liggen. Dit voorkom je door alle hoogtes nauwkeurig te meten.

Gordijnen kopen, waar doe je dat?

Klaar met meten? Dan is het tijd voor de volgende stap. Het uitkiezen en kopen van jouw favoriete gordijnen. Maar gordijnen kopen, waar doe je dat eigenlijk? Er zijn twee vaak gekozen opties:

Gordijnen op maat laten maken

Je kunt ervoor kiezen om de gordijnen op maat te laten maken. Dat is handig, want jij hoeft ze daardoor alleen nog maar op te hangen. Je kunt op maat gemaakte gordijnen over het algemeen op twee verschillende manieren bestellen:

  • In de winkel. Neem een tekening van je huis mee, waar alle maten nauwkeurig genoteerd staan. Denk meteen even na over de soort gordijnen die je wilt. Ga je liever voor een gordijnroede met ringen, of een relatief nieuw wave-gordijn? Wil je gordijnen met een enkele, dubbele of zelfs driedubbele plooi?

    In verschillende winkels kunnen ze je helpen en advies geven, zodat jij jouw droomgordijnen uit kan zoeken. Samen met een medewerker voer je de maten van het gordijnen in, er komt een prijs tevoorschijn en jouw gordijnen kunnen besteld worden. In de meeste gevallen moet je 15 tot 20 werkdagen wachten op je gordijnen.

  • Online. Er zijn een aantal winkels die ook online de mogelijkheid bieden om de maten van je gordijnen in te voeren. Dit is vaak hetzelfde programma als dat in de winkel gebruikt wordt, maar online heb je natuurlijk geen hulp van een medewerker. Durf je dit aan? Dan raden we aan om altijd drie dubbel te checken of je de goede maten hebt ingevoerd.

    Let op: bij het zelf invoeren van gordijnen is het niet aan te raden om de precieze maten van de ramen in te voeren, in verband met hoe de gordijnen aangeleverd worden. Van Kwantum kregen wij het volgende advies: haal van de lengte van de gordijnen 1 cm af, zodat de gordijnen mooi boven de vloer zweven. En voeg aan de zijkanten 5 cm toe (2,5 aan elke kant), zodat de gordijnen het hele raam goed vullen en er geen kiertjes aan de zijkant komen. Handig om rekening mee te houden als je zelf de maten invoert!

Kant-en-klare gordijnen kopen

Het bestellen van op maat gemaakte gordijnen kan flink in de kosten lopen. Om deze kosten te besparen (of als je bijvoorbeeld tijdelijk in een huurwoning zit waar je niet te veel geld aan uit wilt geven), is het ook een optie om voor kant-en-klare gordijnen te gaan.

Bij kant-en-klare gordijnen moet je natuurlijk het geluk hebben dat ze precies in jouw raam passen. Mocht dat niet het geval zijn, dan kan je de gordijnen zelf nog aanpassen (of een handige vriend of vriendin heel lief aankijken). Dit kan door de gordijnen aan de onderkant in te nemen door middel van een naaimachine, maar ook met strijkband kan vaak een goede en snelle optie zijn.

Meer lezen over gordijnen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gordijnen kopen: hier moet je op letten bij het opmeten van je ramen
Sluiten