Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Keuken 14 jun 2019

Gootsteen verstopt? Zo kom je af van een verstopte gootsteen

Er is weinig ellendiger dan een verstopte gootsteen. Vergeet afwassen en koken maar, want met een verstopte gootsteen kom je geen stap vooruit. Gelukkig komt Roomed to the rescue, want dit is hoe je van zo’n ellendige verstopping afkomt. Een gootsteen ontstoppen wordt zo een eitje.

Loopt het water van je gootsteen niet meer door, probeer dan niet meteen te panikeren. Met dit stappenplan is de klus sneller geklaard dan je zou denken!

Gootsteen ontstoppen: 5 tips

1. Gootsteen ontstoppen met een ontstopper

Probeer een ontstopper: tja, deze tip is natuurlijk nogal logisch, maar vaak helpt dit nu eenmaal reuzegoed. Plaats de rubberen ontstopper in een laag water en duw hem naar beneden. Beweeg de ontstopper op en neer zodat er zuigkracht ontstaat. Met een beetje geluk komt de ontstopping op deze manier al los!

2. De truc met soda

Had de ontstopper geen effect? Wellicht is de ontstopping iets te hardnekkig. Probeer dan eens om een emmer met heet water, soda en een kopje azijn door de leiding van de afvoer te gieten. Laat dit een kwartiertje inwerken en giet er desnoods nog een volle waterkoker met heet water door. Op die manier kan de verstopping losweken en weglopen.

Lees ook: Schoonmaken met soda: 7 handige en simpele tips voor in huis

3. Ontstoppingsmiddel

Als deze stappen niet werken, is er nog altijd ontstoppingmiddel te koop bij de supermarkten. Dit is krachtiger en effectiever dan bovenstaande (natuurlijke) middeltjes, maar wel een stuk schadelijker voor het milieu. Grijp dus niet meteen naar dit soort chemische middeltjes, maar probeer eerst de vorige twee tips!

4. Haal een trekveer boven

Nog steeds geen resultaat? Jammer. Je kan dan overwegen om een trekveer aan te schaffen. Dit is een instrument om de ontstopping weg te halen. Je kan een trekveer kopen bij de bouwmarkt in verschillende formaten. Weet wel dat je door foutief gebruik van een trekveer ook schade kan verrichten aan de binnenkant van je afvoerbuis. Laat dit klusje dus over aan iemand die weet hoe je de trekveer gebruikt.

5. Laatste kans

Als geen van bovenstaande tips helpen, maak dan de zwanenhals voorzichtig los. Het kan zijn dat je de rommel op deze manier meteen kan opsporen. In zo’n geval is het een kwestie van de zwanenhals binnenin zo goed mogelijk te reinigen. Opgelet: gebruik hiervoor geen scherpe voorwerpen, je wil je afvoer immers niet beschadigen.

Werken geen van bovenstaande tips? Bel dan de loodgieter – zij weten immers als geen ander hoe de problemen te verhelpen. Succes!

Meer over schoonmaken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gootsteen verstopt? Zo kom je af van een verstopte gootsteen
Sluiten