Merve Ozturk
Merve Ozturk Tips 24 okt 2020

Dit kan er gebeuren als je de goot niet schoonmaakt (incl. schoonmaaktips)

Dakgoten en regenpijpen beschermen jouw huis. Vooral wanneer het dagen lang regent en herfstbladeren van de bomen vallen, is het belangrijk om de goot te gaan schoonmaken. Doe je dat niet, dan is er een grote kans dat je last krijgt van problemen.

Het schoonmaken van de dakgoot is niet iets wat je zo snel doet, en daarom leggen we je uit wat er kan gebeuren als je de goot niet schoonmaakt en hoe je het wél doet.

Het belang van het schoonmaken van de goot

De goot schoonmaken is belangrijker dan je denkt. Als je ‘t niet zo serieus neemt, dan kan je een aantal problemen ervaren. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat jouw dakgoot al het water en puin niet meer trekt en daardoor loskomt. Ook is het mogelijk dat er overstromingen plaatsvinden in de kelder omdat het water niet goed door de regenpijpen loopt.

Water dat over de zijkanten van verstopte dakgoten loopt, kan ervoor zorgen dat de gevelbekleding groen wordt. Maar voorkomen is beter dan genezen, en daarom leggen we je uit hoe je het beste de goot kan schoonmaken.

Zo vaak moet je de goot schoonmaken

Geen zorgen, je hoeft echt niet iedere week de goot te gaan schoonmaken. Eén keer per jaar grondig schoonmaken is voldoende. Staat jouw huis onder bomen die veel bladeren laten vallen? Dan heeft je goot meer aandacht nodig. Probeer dan twee keer per jaar de goot schoon te maken.

Je kan het beste beginnen met de goot schoonmaken als het nog niet veel heeft geregend. Bovendien is het gemakkelijker om dakgoten schoon te maken als het vuil droog is. Kijk dus goed wanneer het minstens twee dagen achter elkaar niet regent en plan gelijk een schoonmaakdag in.

Lees ook: Gootsteen verstopt? Zo kom je af van een verstopte gootsteen

Op deze manier maak je de goot goed schoon

Plaats een ladder in de buurt van de regenpijp en trek handschoenen aan. Raap alle grofvuil (bladeren, takjes etc.) op en gooi ‘t direct weg in een vuilniszak. Om het resterende vuil schoon te maken, heb je een tuinslang met een sproeikop nodig. Klim weer op de ladder en sproei de hele goot nat. Het water en de bladeren moeten aan de andere kant uit de tuit lopen.

Heb je last van een verstopte regenpijp? Werk dan vanaf de onderkant van de regenpijp. Steek de tuinslang met sproeikop in volle druk omhoog, dit zal de blokkering losmaken.

Tip: controleer altijd de regenpijp filter en spoel deze af bij verstoppingen.

Meer handige huishoudtips

Houzz

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Dit kan er gebeuren als je de goot niet schoonmaakt (incl. schoonmaaktips)
Sluiten