Goede vraag: gaan goedkope kamerplanten sneller dood dan dure kamerplanten?

De advertenties voor goedkope kamerplanten vliegen je soms om de oren. Bij de ene supermarkt scoor je kamerplanten voor nog geen tientje, en bij die bouwmarkt zijn ze soms nóg goedkoper. Terwijl je voor diezelfde plant in een goed tuincentrum soms wel het dubbele betaald. Op dat moment kan je er alleen maar van uitgaan dat die plant uit het tuincentrum van betere kwaliteit is dan de discount kamerplanten.

Maar werkt het ook echt zo? Gaat een plant die je in de supermarkt voor een paar euro op de kop tikt minder lang mee dan een dure plant uit het tuincentrum?

Liever één dure kamerplant of 10 goedkope kamerplanten?

Als je nu in een tuincentrum rondstruint, is de kans groot dat je de immens populaire Monstera Variegata tegenkomt. Je weet wel, die Monstera met witte ‘vlekken’. Aan deze Monstera hangt wel een prijskaartje: ik zag ‘m dit weekend nog voor een luttele €79,99 in het tuincentrum staan. En de Monstera Thai Constellation, die je op de header afbeelding ziet, gaat voor nóg meer over de toonbank.

Het is een kwestie van vraag en aanbod. Op dit moment is er veel vraag naar die specifieke Monstera Variegata, die voor kwekers ook nog eens moeilijk te kweken is. Het resultaat: torenhoge prijzen. Terwijl die planten, als je ze niet goed verzorgd, nét zo snel dood zouden kunnen gaan als je Scindapsus of Pannenkoekenplant van €5. Whoops.

Want aan de andere kant van de markt zien we goedkope kamerplanten ook steeds vaker. Op Roomed scoren artikelen over goedkope kamerplanten als een malle. Kamerplanten zijn zo populair, dat we steeds méér planten in huis willen. En dat mogen niet alleen maar dure kamerplanten zijn, want op een gegeven moment is het geld op.

Dus, kan je gewoon goedkope kamerplanten kopen?

Moraal van het verhaal: als je alleen maar goedkope kamerplanten in huis wilt halen, doe dat dan. De kwaliteit is 9 van de 10 keer écht niet minder dan de kwaliteit van duurdere kamerplanten. Maar als je uniekere planten wilt, dan is het vaak noodzakelijk om wat dieper in de buidel te tasten. En dat betekent dus níét dat die planten ook langer meegaan.

Om zelf maar meteen even een voorbeeld te noemen: mijn Monstera van IKEA (waar ik toen niet meer dan 8 euro voor betaalde, als ik het me goed herinner) groeit veel beter en mooier dan mijn tuincentrum-Monstera waar ik meer dan het dubbele voor betaalde. Ze staan naast elkaar en ik verzorg ze precies hetzelfde.

Waar je wél op moet letten bij het kopen van een kamerplant, met welke prijs dan ook, lees je in dit artikel: let op déze belangrijke dingen voordat je een plant koopt.

Moeite met nieuwe kamerplanten uitzoeken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Planet Houseplant

Reageer op artikel:
Goede vraag: gaan goedkope kamerplanten sneller dood dan dure kamerplanten?
Sluiten