Goedkope manieren om de planten in je urban jungle uit te breiden

Wil jij ook het liefst een zo groot mogelijke urban jungle, maar staat jouw portemonnee het op dit moment niet toe om nieuwe planten aan te schaffen? Ga niet bij de pakken neerzitten, er zijn namelijk veel manieren om goedkope kamerplanten in huis te halen. Sterker nog, misschien heb je ze zelfs al in huis.

Met de onderstaande manieren komen die goedkope planten toch weer een stukje dichterbij. Hallo, groene baby’s en nieuwe aanwinsten!

Stek je planten

Veel planten zijn uitstekend geschikt om te stekken. Zo staan er bij mij stekjes van een Bananenplant, pannenkoekplant, graslelie en Sanseveria in huis. Daar heb je alleen maar een beetje aarde, een potje en vooral veel geduld voor nodig. Maar hé, dan heb je wél je eigen plantenbaby op de wereld gebracht. Hoe je een kamerplant moet stekken, dan hangt van de plant zelf af. Van elke plant staat wel een duidelijke tutorial op YouTube of Google, dus zoek vooral even hoe je jouw plant het beste kunt stekken.

Houd je ogen open voor gratis bloempotten

Een oude mason jar die je niet meer gebruikt, blikken waar je avondeten in gezeten heeft (oké, of het avondeten van de hond), oud servies van je opa en oma, of zelfs het glas van (geur)kaarsen die opgebrand zijn. Er zijn talloze mogelijkheden om op bloempotten te besparen. Daarbij komt: zelf een bloempot maken van een mason jar ziet er ook nog eens veel leuker uit dan een standaard exemplaar uit de winkel.

Let wel even op, want je nieuwe potjes hebben geen drainage gaten. Leg daarom altijd wat hydrokorrels of andere kleine steentjes in de pot om rottende wortels te voorkomen. Je planten vinden het namelijk niet leuk om met hun wortels in een natte laag te staan. Tenzij je een van deze planten in huis haalt: deze 4 kamerplanten gaan zelfs niet dood als je ze te veel water geeft.

Ook altijd goedkoop: ga voor terracotta

Onderschat de goede oude terracotta bloempot niet. Deze welbekende bloempot is hartstikke veelzijdig, voor een klein prijsje te bemachtigen in elk tuincentrum én staat goed in heel veel verschillende interieurs. Terracotta bloempotten zijn bijvoorbeeld uitermate geschikt voor het grootbrengen van je stekjes.

Organiseer een ruilmiddag

Heb je meerdere vrienden die ook net zo veel van planten houden als jij? Organiseer eens een planten swap. Met zo’n ruilmiddag kan je zowel stekjes ruilen als volwaardige planten die een nieuw plekje verdienen. Zo doet bij jou een pannenkoekplantje het bijvoorbeeld niet zo lekker, en staat de Monstera Obliqua bij een vriendin stiekem te verpieteren. Wellicht kunnen jullie de planten ruilen, zodat beide planten een nieuw leven kunnen krijgen.

Dat organiseren hoeft trouwens helemaal niet lastig te zijn. Spreek af met een aantal plant lovers, en laat iedereen minstens een plant meenemen die hij wel om zou willen ruilen. Na een beetje onderhandelen gaat iedereen naar huis met een nieuwe groene vriend.

Of kijk eens rond op Facebook

Facebook staat vol met verschillende groepen en pagina’s waar planten te ruil worden aangeboden. Planten- Stekjesruil NL is de bekendste, maar zoek vooral even rond op Facebook. Onder de noemer ‘planten’ zijn er talloze groepen te vinden waar planten te koop aangeboden worden, misschien ook wel in jouw stad.

Meer lezen over kamerplanten:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Goedkope manieren om de planten in je urban jungle uit te breiden
Sluiten