5 tips voor een goede werkhouding op kantoor

Als je een kantoorbaan hebt of thuis veel achter je computer zit, is het belangrijk dat je een goede werkhouding hebt. We weten immers allemaal dat het niet gezond is om de hele dag onderuitgezakt op je bureaustoel te zitten en eindeloos naar het beeldscherm te staren. Daarom hebben we tien tips voor een gezonde werkhouding voor jou op een rij gezet.

Heb jij bijvoorbeeld last van computerogen? Ik deel mijn favoriete app met je!

ruim kantoor

1. Stel je bureaustoel in op de juiste stand

Een goede werkhouding begint natuurlijk met rechtop zitten. Zorg er daarom voor dat je een comfortabele stoel hebt, die je onderrug voldoende ondersteunt. Je voeten dien je plat op de grond te zetten en je ellebogen horen op het bureau te rusten in een hoek van 90 graden.

2. Stel je beeldscherm in op de juiste stand

Als je recht zit, maar toch nog schuin moet kijken naar je beeldscherm, is dit alsnog belastend voor je nek. Let er daarom op dat het scherm recht voor je staat (tussen de 50 en 70 centimeter van je vandaan). Als je rechtop zit en voor je uitkijkt, moet de bovenrand van het scherm op kijkhoogte zijn. In je natuurlijke houding zul je dan iets omlaag kijken, waardoor je de perfecte hoogte hebt te pakken.

Gravity home

3. Denk aan je ogen

Wie vaak naar een beeldscherm staart, merkt vast weleens dat aan het einde van de dag je ogen prikken of dat je wazig ziet (computerogen). Probeer daarom lichtcontrasten te vermijden (invallend zonlicht of een felle omgeving). Ook de helderheid van je scherm aanpassen kan helpen. Zelf maak ik gebruik van f.lux: dit programma past de kleurtemperatuur en helderheid van je beeldscherm aan zodat het bij daglicht feller is dan ‘s avonds na zonsondergang.

4. Kijk even weg

Een andere manier om je ogen te ontlasten, is door elke vijftien minuten even een kleine pauze te nemen – al is het maar een aantal seconden! Kijk even op en richt je blik op de verte (liefst minstens zes meter weg).

Attitude mag

5. Beweeg!

Over pauzes gesproken: niet alleen je ogen, maar ook je lichaam moet in beweging blijven. Sta daarom regelmatig even op om een rondje te lopen, koffie te halen en neem de trap in plaats van de lift.

Vier gratis printables voor in je interieur?

Meld je aan voor de mailing en ontvang ze direct in je inbox!

Reageer op artikel:
5 tips voor een goede werkhouding op kantoor
Sluiten