Emma Bering
Emma Bering Wooninspiratie 7 sep 2018

Goede vraag: hoeveel kost een interieur designer?

Het stylen van je huis is een super leuk proces, maar het kan soms ook heel lastig zijn. Als je niet helemaal weet wat je stijl is en waar je de unieke items vandaan haalt, dan kan je de hulp van een interieur designer inroepen. Maar wat kan je nou verwachten? En hoeveel kost een interieur designer?

Goed, je hebt besloten je huis te laten ontwerpen door een interieur designer. Maar wat doen zij eigenlijk precies? En hoeveel gaat het je kosten? Dit is wat je kan verwachten.

Wat doet een interieur designer?

Het werk van een interieur designer kan nogal veel inhouden. Van het bedenken tot het uitwerken tot het plaatsen van de meubels.

Als eerste werkt een interieur designer aan het bedenken van een concept. De klant geeft informatie over de ruimte en de wensen zodat de designer aan het werk kan. Die gaat vervolgens aan de slag om een concept te bedenken voor de ruimte. Hierin wordt de stijl, sfeer, kleur en de goals voor het project samengesteld. Dat kan bijvoorbeeld aan de hand van een moodboard van afbeeldingen en materialen.

Vervolgens wordt dit concept uitgewerkt tot een plan. Als het concept door de klant is goedgekeurd moeten er natuurlijk tekeningen en ontwerpen worden gemaakt. Sommige designers maken een 3D-tekening, andere werken samen met professionele architecten om deze ontwerpen en tekeningen te maken.

Dit Scandinavische interieur laat zien dat planten élk (witte) appartement kunnen opfleuren

Ze helpen je met een realistisch budget vast te stellen. De klant moet weten wat ze ongeveer kwijt zijn en hoe ze zich aan het budget houden.

Interieur designers ontwerpen en selecteren producten en bekijken welke afwerkingen en materialen het beste passen bij de ruimte en bij het project. Dit kan heel simpel zoals de kleur verf selecteren (in overleg natuurlijk), tot het uitzoeken van de beste opbergsystemen voor in de kasten.

Vaak beheert een interieur designer alles wat te maken heeft met het project. Dat kan bijvoorbeeld inhouden dat ze andere mensen aansturen, zoals een installateur, timmerman, schilder, et cetera.

En natuurlijk zorgt de interieur designer ervoor dat meubels, kunst en accessoires worden ingekocht en geïnstalleerd.

Hoeveel kost een interieur designer?

Nu we weten wat een interieur designer allemaal kan doen blijft de grote hamvraag natuurlijk: wat kost het? Dat kan heel erg verschillen per designer. Zo kunnen ze een uurprijs hanteren, wat betekend dat het bedrag afhankelijk is van het aantal gewerkte uren. Een interieur designer vraagt in Nederland meestal tussen de €70 en €95 per uur, maar er zijn ook uitspringers die boven de honderd euro per uur vragen. Vaak vraagt een junior designer minder, denk dan aan €50 per uur. Het ligt dus aan jou of je voor iemand met veel of weinig ervaring kiest.

De 5 beste styling tips van een interieur expert

Er kan ook van tevoren een vast bedrag worden vastgesteld. Deze prijzen kunnen uiteenlopen van €500 tot €7.000 per ruimte. Het ligt er natuurlijk aan wie je in dienst neemt en hoe groot het project is. Gemiddeld ben je zo’n €3.000 kwijt per ruimte. Bij echte grote projecten, waarbij ook (aan)gebouwd moet worden, beginnen de prijzen vaak vanaf €7.000.

Het kan ook zijn dat de interieur designer van tevoren een vast bedrag vraagt. Dit is vaak zo’n 10 tot 50 procent van het totaal. Het wordt vaak gedaan om te voorkomen dat het project aan het einde van het verhaal toch niet door gaat. Je zou het ook kunnen zien als een soort borg, wat uiteindelijk van het eindbedrag af gaat.

Je kan de interieur designer ook alleen betalen om een concept en een plan te laten maken. Dan hoef je verder niet met de designer in zee, maar heb je wel een plan voor je project.

Meer lezen over het stylen van je huis?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Goede vraag: hoeveel kost een interieur designer?
Sluiten