Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Lifestyle 21 aug 2020

Kan je een glas water ‘s nachts op je nachtkastje laten staan, of is dat vies?

Voordat je gaat slapen, pak je altijd nog een groot glas water voor op je nachtkastje. Als je vannacht dat wakker wordt en dorst hebt, dan kan je meteen een slokje nemen. Idem dito voor morgenochtend. En vooruit, als dat glas over drie dagen nog niet leeg is, ververs je het water eens. Dat gaf ons stof tot nadenken, want is een glas water laten staan eigenlijk wel zo fris?

Fijnproevers weten dat een glas water na een paar dagen toch iets anders smaakt dan wanneer het net uit de kraan komt. Maar hoe komt dat, en is het nog wel verstandig om het glas dan leeg te drinken? We zochten het voor je uit.

Hoe vies is het glas water op je nachtkastje?

Wetenschapstijdschrift Quest interviewde Frederik Hammes over dit onderwerp. Hij leidt de afdeling drinking water microbiology van het Zwitserse instituut Eawag, en weet dus alles over drinkwater en bacteriën.

Hammes vertelt dat de smaak van een ‘oud’ glas water anders in dan de smaak van een vers glas uit de kraan, omdat de pH waarde van het water zakt door de kooldioxide die vanuit de lucht door het water opgenomen wordt. Daardoor smaakt het water wat zuurder, maar het kan geen kwaad.

Wel vertelt hij over het huisstof en de huidschilfers die door de lucht dwarrelen en in je drankje terecht komen. Heb je huisdieren in huis rondlopen? Dat maakt het allemaal nog een tikkie onhygiënischer. Denk bijvoorbeeld aan de ronddwarrelende haren die een huisdier met zich meebrengt. En dan hebben we het nog niet eens over de insecten gehad die in huis rondlopen. Maar wederom: dit kan geen kwaad voor je gezondheid.

Dit wil je ook weten: Hoe vaak kun je je handdoek gebruiken?

Vol (goede) bacteriën

Overigens: ook kraanwater bevat gewoon bacteriën. ‘Er kunnen tien- tot honderdduizend bacteriën zitten in een milliliter kraanwater,’ vertelt Hammes aan Quest. Het punt is alleen dat dat niet erg is, omdat het goede bacteriën zijn. Slechte bacteriën zullen niet zo snel in jouw glas water te vinden zijn, omdat er in een glas water te weinig voedsel zit voor de bacteriën.

Moraal van het verhaal: als jij ‘s nachts een glas water op je nachtkastje wilt hebben staan, dan moet je dat lekker doen. Maar het is wél zo lekker als je ‘m elke avond even ververst met schoon drinkwater. Het drinkwater in Nederland is immers van topkwaliteit, dus waarom zou je dat restje van een paar dagen geleden nog opdrinken als je ook vers water kunt pakken? Kleine moeite, lijkt ons zo.

Ook goed om te weten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Quest

Reageer op artikel:
Kan je een glas water ‘s nachts op je nachtkastje laten staan, of is dat vies?
Sluiten