Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Wooninspiratie 28 jun 2019

Glanzende verf of matte verf? 4 vragen die je jezelf kan stellen

Vol zelfvertrouwen ga je naar de bouwmarkt of verfspeciaalzaak om verf uit te zoeken. Dat kastje kan wel een opknapbeurt gebruiken, en die muur in de slaapkamer ook. Maar dan raak je overwhelmed door alle kleuren en vooral soorten verf. Ga je bijvoorbeeld voor een glanzende verf, of juist een matte verf? Wij helpen je een handje op weg.

Door de onderstaande 5 vragen te beantwoorden, kies jij hopelijk zonder enig probleem die nieuwe droomverf uit de schappen van de bouwmarkt.

Nog niet besloten welke kleur het gaat worden? 5 vragen om jezelf te stellen bij het kiezen van een nieuwe kleur verf

1. Welke ondergrond ga je verven?

Misschien heb je er nog nooit zo over nagedacht, maar elk oppervlakte met een andere textuur kan er totaal anders uitzien met een matte verf of glanzende verf. Een antiek houten kastje kan er met matte verf bijvoorbeeld heel stoer uitzien, en met glanzende verf juist heel klassiek en chique.

Houd daarom altijd rekening met hetgeen dat je gaat verven, en de textuur daarvan. Je kunt je vast inbeelden dat steigerhout heel anders reageert op matte verf dan een betonnen vloer, bijvoorbeeld.

2. Hoe fel mag de kleur worden?

Over het algemeen geldt dat een glanzende verf qua pigment feller is dan een matte verf. Glanzende verf geeft de kleur wat extra pit. Maar wil je juist een rustige, vergrijsde tint op de muur? Dan is het aan te raden om voor een matte verf te gaan.

3. Ga je het geverfde oppervlak vaak aanraken?

We kunnen je alvast vertellen: als je een oppervlak vaak aan gaat raken, zoals bijvoorbeeld de keukenkastjes, ga dan niet voor een matte verf. Op een matte verf zie je alle verfvlekken extra goed. Het is ook geen aanrader voor de kinderkamer, in verband met vettige kinderhandjes.

Als je het oppervlak vaak aan gaat raken, dan is het verstandiger om een glanzende verf te kiezen. Door de high gloss finish is deze verf vaak makkelijker schoon te vegen met een doekje.

4. Kan je echt niet kiezen? Combineer een glanzende verf en matte verf

Niemand heeft ooit gezegd dat je een matte verf en glanzende verf niet met elkaar kunt combineren. Sterker nog, als je speelt met de lichtinval kan een combinatie van matte en glanzende verf heel spannend en uniek zijn.

Meer tips over verven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

apartment therapy

Reageer op artikel:
Glanzende verf of matte verf? 4 vragen die je jezelf kan stellen
Sluiten