Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Interieur 30 dec 2018

Dit zijn de gezondheidsvoordelen van een fris, schoon huis

We weten allemaal dat we ons huis altijd netjes en schoon zouden moeten houden, maar doen we dat ook wel? Vaak schiet het opruimen of het stoffen er toch bij in Maar naast dat een opgeruimd, schoon huis een lust voor het oog is, brengt het ook nog eens vele gezondheidsvoordelen met zich mee. Wij zetten de belangrijkste voordelen voor je op een rijtje.

Deze gezondheidsvoordelen van een schoon huis zijn allemaal wetenschappelijk bewezen:

1. Schoonmaken is een work out

Over goede voornemens gesproken: schoonmaken zelf kan een echte work out zijn. Stofzuigen, ramen lappen, trappetje op en trappetje af. Voordat je het weet, heb je weer calorieën verbrand. En laten we eerlijk zijn: na de feestdagen kan dat bij ons geen kwaad! Door elke week je huis goed schoon te maken én te houden, zorg je er dus zomaar voor dat je wat extra calorieën als sneeuw voor de zon ziet verdwijnen.

2. Een schoon huis zorgt voor minder stress

Een opgeruimd huis staat gelijk aan een opgeruimde geest. Klinkt misschien een beetje zweverig, maar het is wél waar en wetenschappelijk bewezen. In dit onderzoek uit 2010 is gebleken dat vrouwen met een rommelig huis een hoger cortisol level hebben dan vrouwen met een opgeruimd huis. Oftewel: vrouwen met een rommelig huis hebben meer stress. Daaruit blijkt dat het opruimen van je huis te maken heeft met je eigen stresswaarde.

Zorg er dus voor dat jouw to do list afgecheckt is, en je zult zien dat het ook in je huis een stuk rustiger is.

3. En daardoor eet je gezonder

Het is wetenschappelijk bewezen: als je gestresst bent, heb je sneller cravings naar ongezond eten dan waneer je lekker in je vel zit. Omdat een rommelig huis kan zorgen voor stress, zorgt een rommelig huis dus ook indirect voor een ongezonder eetpatroon.

Maar er is meer. Schoonmaken zorgt er niet alleen voor dat je minder trek hebt in junkfood, maar het kan je echt helpen om voor goede keuzes te kiezen. Deze studie uit 2013 bewijst dat mensen die in een georganiseerde werkomgeving eerder voor gezonde snacks gaan, dan mensen die in een rommelige omgeving werken.

4. Je bent productiever in een schoon huis

Deze is heel gemakkelijk: in een opgeruimd huis is er minder afleiding. Voor ons is het heel herkenbaar. Tijdens het werken zien we ‘ineens’ een oud fotoalbum liggen, waar we vervolgens in opgeslokt worden. Bye bye productiviteit! In een opgeruimd huis is deze afleiding veel minder aanwezig. Dat blijkt ook uit deze studie.

Overtuigd? Begin met deze handige tips met opruimen:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

freshome

Reageer op artikel:
Dit zijn de gezondheidsvoordelen van een fris, schoon huis
Sluiten