Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Lifestyle 27 okt 2020

Voorkom die herfstdip: zo maak je je huis gezellig nu het eerder donker is

Afgelopen weekend is de klok een uurtje vooruit gegaan. Wintertijd betekent dat het ‘s morgens eerder licht is (fijn!), maar ook dat het in de avond eerder donker wordt. Dat laatste vinden we minder fijn, want nu zit je echt de hele avond in een donker huis. Herfstdip incoming… of toch niet. Met deze tips zorg je voor een gezellig huis in de herfst.

Overdag én in de avond. Door genoeg aandacht aan je interieur te besteden, kan je er namelijk écht voor zorgen dat je lekkerder in je vel zit.

Tips voor een gezellig huis in de herfst

Warme kleuren en natuurlijke materialen

Wanneer we kijken naar natuurlijke materialen, is het goed om rekening te houden met de uitstraling van het materiaal. Marmer, (zwart) staal, leer en steen hebben over het algemeen een koude ondertoon, dus dat kan je beter zo veel mogelijk vermijden.

Je kunt beter wél gaan voor verschillende soorten hout (hout combineren kan prima), rotan, bamboe, wol, fluweel en terracotta. Combineer deze materialen met warme kleuren als bruin, rood, oudroze, oranje en beige, en je zit helemaal goed.

> Zo kies je de juiste kleur voor de muur met hulp van de kleurencirkel

Haal meer natuur naar binnen

Nu de temperatuur wat minder begint te worden, is de kans ook groter dat je vaker binnen zit. Die tussen-de-middag-wandelingen worden steeds korter omdat het echt koud wordt. Is in principe niet erg, maar zorg er wel voor dat je nog een beetje natuur in huis brengt. Dat kan op heel veel verschillende manieren:

  • In de herfst bloeit de sierappel volop. Knip een paar takken af met een heggenschaar, en zet ze in een vaas. Ook leuk om de appeltjes los ter decoratie in een schaal te leggen.
  • Er zijn talloze manieren om mooie herfstbladeren in jouw interieur te verwerken. Droog de bladeren eerst, en hang ze daarna met wasknijpers aan een touwtje (zoals op de foto hierboven). Of lijst gedroogde bladeren in, ook erg mooi.
  • Een paar katoentakken in een vaas is een heel simpel idee, maar geven jouw interieur een warm en luxe uitstraling.
  • Hetzelfde geldt voor droogbloemen. Extra mooi meegenomen: droogbloemen hebben vaak al een warme bruine kleur, waardoor ze jouw huis in één klap gezellig maken.
  • Halloween of niet, op de Roomed-redactie zijn we gek op pompoenen. Leuk om gewoon neer te leggen als decoratie.

Kamerplanten

Ook een must voor gezelligheid in huis: kamerplanten. Wij zijn er van overtuigd dat een paar kamerplanten in huis veel kan doen voor de sfeer. Ook als je geen groene vingers hebt zijn er genoeg makkelijke kamerplanten om mee te beginnen.

Zet je huis vol met kaarsen

Een paar mooie kaarsen in huis is wat ons betreft dé manier om donkere plekjes wat lichter te maken. Het fijne van een kaars, is dat het licht zacht voor je ogen is. Felle lampen zorgen ervoor dat jij moeilijker in slaap kunt komen (daar lees je op Bedrock alles over). Kaarsen zijn daarom the way to go.

Gelukkig zijn er tegenwoordig talloze mooie kaarsen op de markt, zoals deze geurkaarsen van IKEA. Of doe eens gek, en maak je eigen gedraaide kaarsen. Die zijn een hit op Instagram, maar je maakt ze heel gemakkelijk zelf.

Genoeg lichtbronnen

Niets is vervelender dan een huis dat niet goed verlicht kan worden. We zeggen niet dat je de hele tijd moet leven met tl-lampen aan de muur, maar zorg er in elk geval voor dat elke hoek in huis verlicht kán worden als het nodig is. Het beste ga je voor dimbaar licht, zodat je zelf de felheid van de lamp aan kunt passen.

Tip: het is nooit te vroeg voor kerstverlichting. Dat betekent niet dat je meteen de kerstboom op hoeft te zetten (al houden we je ook niet tegen, want hallo gezelligheid), maar er is heus wel ruimte voor een lichtslinger in huis. Of twee.

Overdag genoeg daglicht

Ben je in de winter veel binnen, zorg er dan voor dat je jouw gordijnen open houdt. Zo kan er zo veel mogelijk zonlicht naar binnen schijnen. Naast dat dit goed voor jou is, is dat ook heel belangrijk voor je planten. Planten hebben licht nodig om in leven te blijven – net als jij.

Als laatste nog een belangrijke tip: zorg dat je iedere dag even buiten komt. Al loop je maar een klein rondje, het is belangrijk voor je gemoedstoestand. In de herfst en winter is daglicht schaars, en daarom is het des te belangrijker dat je overdag buiten komt. Je hoeft geen úren rond te dwalen, maar zorg er in elk geval voor dat je dagelijks 30 minuten buiten bent.

Meer heerlijke herfst-content op Roomed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Voorkom die herfstdip: zo maak je je huis gezellig nu het eerder donker is
Sluiten