Mathilda Verwoerdt
Mathilda Verwoerdt Interieur 16 jan 2019

Met deze 8 tips maak je je huis duurzaam én gezellig (ja, het kan!)

Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in ons leven, en ook in de interieurwereld wordt duurzaamheid steeds belangrijker. Toch kan het nog wel eens lastig zijn om je huis duurzaam en tegelijkertijd ook gezellig te maken. Gelukkig kun je altijd rekenen op ons, want ook hiervoor hebben wij wat tips voor je.

Je huis duurzaam maken klinkt misschien als een grote verandering, maar dat hoeft niet zo te zijn. Met een aantal kleine stappen bij elkaar zet je ook al een heel grote stap in de goede richting.

8 tips voor een duurzaam én gezellig huis

1. Maak gebruik van dimlichten

Licht kan de sfeer maken of breken in je huis. Een dimlicht kan je – what’s in the name – dimmen, wat handig is als je eigenlijk helemaal niet zo veel licht nodig hebt. Over het algemeen gebruiken deze lichten minder energie dan de traditionele verlichting. Leuke bonus: het geeft een heel prettigere sfeer aan het huis en het is fijner als je last van vermoeide ogen hebt.

2. Controleer de isolatie van je huis

Tijdens de wintermaanden verliezen woningen vaak veel warmte als gevolg van slechte isolatie. Laat daarom minstens één keer per jaar de isolatie van je huis inspecteren. Zo ga je slechte isolatie tegen en is de kans op veel warmte verliezen kleiner.

3. Creëer je eigen moestuintje

Verbouw – indien mogelijk – een moestuintje in je tuin en plant je eigen fruit, kruiden en groenten. Het meeste eten dat we in de lokale supermarkt kopen, legt een lange weg af voordat het ons landje heeft bereikt. Deze transport is niet goed voor het milieu. Door zelf je eten te oogsten, is het een natuurlijk proces dat beter is voor het milieu. Daarnaast is ploeteren in je moestuin ook lekker rustgevend en staat het gewoon heel gezellig in je tuin!

4. Pas je thermostaat aan…

Zet de temperatuur van de thermostaat een graadje lager en trek zelf een extra trui aan. Zet ook de thermostaat niet helemaal uit wanneer je weggaat, maar zet deze alleen wat lager. Het kost meer energie om helemaal af te koelen en daarna weer op te warmen, dan dat ‘ie op een gelijke temperatuur staat.

5. … of neem een slimme thermostaat

Nog beter is om een slimme thermostaat te nemen. Deze besparen automatisch zo veel mogelijk energie. Daarnaast kun je ‘m zelf bedienen op afstand, dus mocht je de verwarming een keer te hoog aan hebben laten staan, zet je die gemakkelijk met je smartphone wat graadjes naar beneden.

6. Inductie koken

Vervang je gasfornuis of huidige kookplaat voor een inductieplaat. Het zal even anders zijn, maar het went snel. Wat ook heel fijn is: een inductieplaat is veel gemakkelijker om schoon te maken dan een gasfornuis en je hebt geen last van een gaslucht in huis tijdens een gezellig avondje koken.

7. Kies voor LED-lampen

LED-lampen zijn super efficiënt en gaan ook veel langer mee dan traditionele gloeilampen (wat je dus ook geld bespaart op de lange termijn). Tegenwoordig kun je ook van LED-lampen de helderheid aanpassen.

8. Neem duurzame planten in huis

Naast leuk, mooi, gezellig en gezond, kan een plant óók nog duurzaam zijn. Geen wonder dat we zo verliefd op planten zijn. Planten zuiveren de lucht en zorgen daarom voor een schone lucht in huis. Ze zetten CO2 om in zuurstof en filteren ook schadelijke stoffen uit de lucht.

18 luchtzuiverende planten die de lucht in je huis een stuk schoner maken

Maar niet alle planten werken even goed. Ga daarom voor planten met een MPS-A keurmerk. Dit keurmerk bevestigt dat de kwekers voldoen aan de eisen van een duurzame plant op het gebied van energie- en waterverbruik, kunstmest en afvalwerking. Daarbij staan planten super gezellig in je huis. En met een duurzame plant krijg je er helemaal een goed gevoel van!

Meer tips voor een gezellig en duurzaam interieur

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Met deze 8 tips maak je je huis duurzaam én gezellig (ja, het kan!)
Sluiten