Frederique Rekers
Frederique Rekers Uncategorized 16 feb 2021

8 gewoontes om jezelf aan te leren voor een opgeruimder huis

Voor je gevoel heb je misschien vanochtend nog opgeruimd, maar het lijkt nu al weer één grote chaos. We kennen het allemaal en je bent niet de enige. Wij geven je een paar gewoontes voor een opgeruimder huis.

Een nieuwe gewoonte aanleren is niet zomaar iets. Verschillende studies geven aan dat het ongeveer 3 weken duurt voordat een gewoonte in je routine zit. Pak daarom vandaag nog déze nieuwe gewoontes aan.

1. First things first

Spullen die je vaak gebruikt moeten goed bereikbaar zijn, anders gaan ze in het rond slingeren en dat zorgt voor slechte gewoontes en slecht opruimen.

Zorg er daarom voor dat voor deze belangrijke spullen een specifieke plek is. Koop extra opbergdozen of maak plek vrij voor plankjes aan de muur.

2. Kijk naar je eigen rommel

Je hebt geen controle over de rommel van anderen en als je met meerdere mensen in een huis woont kan dit soms lastig zijn.

Start daarom rustig en begin bij het opruimen van je eigen rommel, zoals je slaapkamer en de badkamer. Zo kan jij jouw gewoontes toepassen zonder dat je last hebt van anderen.

3. Maak je bed op

Wanneer je bed is opgemaakt, oogt je hele kamer al opgeruimder. Zorg ervoor dat dit het eerste is wat je doet als je opstaat zodat je het niet kan vergeten en start je eerste nieuwe gewoonte!

3 simpele manieren om je bed snel (maar zeker ook stijlvol) op te maken

Tip: bij het leren van nieuwe gewoontes is het goed om jezelf te belonen. Dit kan heel simpel zijn door bijvoorbeeld tegen jezelf te zeggen: “Goed gedaan!” Of jezelf een extra kopje thee te geven.

4. Start nieuwe gewoontes naast oude gewoontes

Het poetsen van je tanden en jezelf opmaken in de spiegel zijn een standaard gewoontes in de ochtend. Koppel deze aan een nieuwe door bijvoorbeeld hierna meteen de wasbak schoon te maken en potjes op te bergen.

Feliciteer jezelf met een nette badkamer elke keer als je opstaat en weer naar bed gaat!

5. Verdeel je spullen in groepen

Schone was hoort in de kast, vieze was in de wasmand. Probeer ook andere spullen in groepen te verdelen. Misschien hebben jouw decoratieve spullen het ook wel nodig om gesorteerd te worden.

Zet bijvoorbeeld leuke beeldjes en andere kleine decoraties met z’n allen in de vensterbank in plaats van over je hele woonkamer verspreid. Je zal merken dat je huis veel opgeruimder voelt.

Zo heb je elke keer als jij je rommel opruimt een vaste groep waar het bij hoort. Zo komt je rommel elke keer op de goede plek terecht.

6. Verplaats je spullen

Mocht je nu nog steeds spullen hebben die maar niet netjes opgeborgen blijven, overweeg dan eens om de standaardplek voor deze spullen te veranderen.

Ligt jouw post altijd op de eettafel? Maak een apart mandje hiervoor in je hal of probeer je papierbak dichterbij deze plek te zetten. Zo worden jouw opruimtroubles zó opgelost.

7. Hou horizontale oppervlaktes vrij

De keukentafel, salontafel en eettafel zijn plekken waar vaak veel rommel blijft hangen. Dit zijn grote vlakke oppervlaktes waar je makkelijk en snel een paar spullen op kwijt kunt.

Toch raden we het je aan dit niet te doen, met name de keukentafel is een plek die veel wordt gebruikt en wil je daarom niet vol hebben staan met rommel. Leer jezelf aan om deze plek dus vrij te houden.

8. Denk na over welke spullen je in huis haalt

Voordat je nóg meer spullen in huis haalt is het goed om stil te zijn bij de spullen die je allemaal al hebt liggen in huis. Meer tips over minimalistisch leven vind je hier.

Dit kan gaan om een nieuwe spijkerbroek maar ook om huishoudelijke artikelen die uiteindelijk alleen maar in de weg staan.

Vraag jezelf: heb ik dit écht nodig én waar ga ik het laten?

Stop met uitstellen en begin vandaag nog met het opruimen van je rommella

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

HouzzLeukegeit

Reageer op artikel:
8 gewoontes om jezelf aan te leren voor een opgeruimder huis
Sluiten