Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Tuin 25 jul 2021

7 ideeën voor een weelderige geveltuin om vandaag mee aan de slag te gaan

Met dit heerlijke weer kun je er altijd van genieten als je tuin er mooi bij ligt. Zelfs al heb je een kleine tuin, laat dit niet je ervan weerhouden groene vingers te krijgen. Zelfs in de stad kun je een eigen stukje groen recht voor je huis creëren – en natuurlijk staan wij je ook bij met deze ideeën voor jouw geveltuin.

Een tip nog voor je verder leest: let erop hoeveel zon er op jouw gevel staat. Dit kan belangrijk zijn voor welke planten je het best kunt kiezen.

7 ideeën voor de perfecte geveltuin

1. Maak een bloempot hotspot in je tuin

Op ieder geveltje pas wel een potje! Potten zijn er in alle maten en kleuren en kunnen een georganiseerde indruk aan je geveltuin geven. Ook kun je diepte in je geveltuin creëren door ze zowel op de grond als wat hoger te zetten. Indien er niet veel ruimte voor en naast je deur is, zijn er genoeg leuke manieren om bloempotten op te hangen.

2. Stokrozen voor tegen jouw muur

Welke bloemen ook een leuk stekkie voor je huis kunnen maken, zijn stokrozen. Zorg er bij het planten wel voor dat je ze dichtbij of tegen de muur of omheining plaatst aangezien ze de hoogte in schieten. Je beschut ze daarmee ook van de wind, want het zou jammer zijn als ze na twee jaar groeien stuk zouden waaien. Na twee jaar moet je wel beginnen met het knippen, wil je dat ze het volgende jaar weer mooi bloeien.

Op deze manier groeien er volgend jaar pioenrozen in jouw eigen tuin

3. Klimplanten en hangplanten

Een geveltuin mag dan niet zoveel ruimte voor je huis hebben, er is genoeg verticale ruimte waar je gebruik van kunt maken met mooie klimplanten. De voorkant van je huis ziet er dan ook meteen een stuk levendiger en vrolijker uit. Hetzelfde geldt het voor hangplanten, ze geven een leuke frisse groene blik aan je exterieur.

4. Eruit met die tegels!

Je kunt ook de tegels voor je huis eruit halen en daar op een creatievere wijze bloemen planten in plaats van rechte bloempotten of bloembakken voor je huis te zetten. Zoek eerst wel even op wat de regels van jouw gemeente zijn over geveltuinen, voordat je enthousiast wat stoeptegels uit de grond weghaalt.

In Amsterdam moet je bijvoorbeeld aanvraag doen bij de gemeente, terwijl in andere steden een aanvraag niet eens nodig is en je bijna direct met de aanleg van je geveltuin kunt beginnen. Check dit dus altijd eerst even in jouw gemeente.

5. Gieters en emmers als decoratie

Vul gieters of emmers vol met bloemen en vind een mooi plekje voor ze op een tuintafel of ergens aan de muur. Wij raden dan aan om voor een gekleurde gieter te gaan die redelijk overeenkomt met de kleur van de bloemen die je erin zet.

Natuurlijk zijn er nog veel meer manieren waarop je ze kan gebruiken in je tuin. Wij vonden het een heel origineel idee om lichtjes uit een gieter te laten hangen, zoals je op de foto hierboven ziet.

6. Houd het simpel

Er zijn zoveel leuke planten om uit te kiezen dat het soms lastig is jezelf in te houden. Heb je een kleine voortuin dan is het misschien slimmer om het toch maar aan te geloven. Een simpeler design gefocust rond twee of drie elementen kan dan een goede keuze zijn om je tuin rust uit te laten stralen en dan ligt het er ook lekker strak bij.

7. Versier je tuinbank of tafel en stoelen

Je ziet ze al vaak in de binnenstad voor de huizen staan, want niet alleen staan ze leuk voor je huis, zou er nog eens iets in je straat gebeuren dan kun je lekker zittend vanaf de bank buiten toekijken.

Het is ook een idee om het als je nieuwe bloemenbak te beschouwen, zeker als je nog wat oud hout tuinmeubilair hebt staan. Lege bankjes zie je op veel plaatsen, maar volle? Mensen zouden dan wíllen dat ze op jouw leuke bank konden zitten.

13 soorten bloemen uit het tuincentrum die de hele zomer bloeien

pinterest ideeen geveltuin groen
Bron: Roomed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
7 ideeën voor een weelderige geveltuin om vandaag mee aan de slag te gaan
Sluiten