Frederique Rekers
Frederique Rekers Tuin 4 apr 2021

Meer groen op straat: dít zijn de regels voor het aanleggen van een geveltuin

Stoeptegels eruit, groen erin: een geveltuin fleurt een gezellige straat of buurt echt op én ze zijn ook erg nuttig. Het maakt de straten groener en in dit artikel leggen we alles uit over de aanleg ervan, de regels en geven we je tips voor een perfecte geveltuin.

Wat is een geveltuin precies

Een geveltuin is een strook begroeide openbare ruimte tegen de gevel van een huis/gebouw. Dit zie je vaak een bij huizen zonder voortuinen aan een openbare stoep. Deze wordt onderhouden door de bewoner.

Geen grote tuin of een flink stuk grond? Zó creëer jij je eigen container garden

De regels voor een geveltuin

Als je een geveltuin wilt, kan je als eerst contact opnemen bij je gemeente. Veel gemeentes helpen je op weg door de bestrating weg te halen, een stenen bandje aan te leggen en aarde te leveren maar dit verschilt per gemeente.

Het is handig om rekening te houden met de volgende punten zodat je lang van je geveltuin kan genieten:

 • Je moet toestemming vragen aan de eigenaar van de woning (mits een huurwoning), en vraag ook toestemming aan de bewoner van de begane grond als je daar zelf niet woont
 • De afmetingen verschillen per gemeente maar ga uit van een geveltuin die maximaal een 45 centimeter diep mag zijn, de breedte is dezelfde breedte als de gevel
 • Na aanleg moet er (afhankelijk van de gemeente) 1,20 – 1,80 centimeter stoep overblijven
 • Je mag geen grote bomen planten in de geveltuin
 • Mensen mogen geen last hebben van overhangende takken van struiken
 • Als je niet goed voor de geveltuin zorgt mag de gemeente hem weghalen
 • Je mag geen hek om je geveltuin plaatsen

Tips voor het aanleggen

Er zijn een paar hele handige tips voor het aanleggen van een geveltuin. Je kunt natuurlijk kiezen voor planten in potten maar als je het goed aan wilt pakken wil je natuurlijk tegels vervangen voor veel groen.

Haal de tegels weg en zet deze rechtop in de grond zodat er een rand ontstaat voor je geveltuin (houd de zijkanten vrij zodat hier regenwater in kan lopen). Schep zand tot 30 centimeter (één stoeptegel) diep weg en vul het gat met bemeste tuinaarde.

4 tips om een kleine tuin efficiënt in te delen, waardoor je tuin zelfs groter lijkt

Zorg ervoor dat je geen grote bomen of struiken plant omdat de wortels problemen kunnen veroorzaken met leidingen. Houd verder rekening met of de grond droog of nat is, de staat van de muur en of er veel zon schijnt op je geveltuin zodat jouw groen goed kan groeien.

Ook is het leuk om rekening te houden met wat voor insecten jouw tuingevel aantrekt. Zo staat een Klimroos prachtig in de straat en trekt hij ook bijen en vlinders aan. (En dat is weer goed voor de biodiversiteit 😉)

De voordelen van een geveltuin

Goed, met al deze informatie wil je misschien meteen al beginnen maar we benoemen graag nog even de voordelen van een geveltuin. Dit zijn er namelijk nog wat:

 • Een geveltuin kan je straat of buurt echt opvrolijken én ziet er mooi uit
 • Je huis blijft koeler in de zomer
 • Meer groen zorgt ervoor dat de stad beter bestand is tegen klimaatveranderingen en wateroverlast
 • Het is goed voor de vlinders, bijen en vogels want: meer voedsel en dit betekent dat je bijdraagt aan een betere biodiversiteit
 • Planten nemen CO2 op, waardoor de lucht schoner wordt
 • Het voorkomt het plaatsen van fietsen tegen je gevel

Een kleine tuin? Ga verticaal tuinieren!

Geveltuin aanleggen
Bron: Roomed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

WoonbewustTuinenbalkonGagoed

Reageer op artikel:
Meer groen op straat: dít zijn de regels voor het aanleggen van een geveltuin
Sluiten