Naomi Pater
Naomi Pater Slaapkamer 3 feb 2022

Met déze geur in de slaapkamer slaap jij voortaan als een roosje

Stress, adrenaline en over-thinking zorgen in veel gevallen voor een slechte nachtrust. Je draait je constant om en kijkt ieder uur op de wekker. Dit geeft je natuurlijk een hoop frustraties en dat komt je slaap al helemaal niet ten goede. Gelukkig zijn er altijd nog eeuwenoude middeltjes die zorgen voor ontspanning en innerlijke rust.

Eén van de meest bekende is misschien wel lavendel en dat is niet zonder reden. De zoete, rustgevende geur van de paarse struik kun je waarschijnlijk zo voor de geest halen. Als kind verzamelde je wellicht weleens lavendel en deed je dat in een zakje. Die geur die eraf kwam was altijd al zó rustgevend en helpt je dus om sneller in slaap te vallen. Hoe? Lees vooral nog even door.

Lavendel als slaapmiddel

De lavendelplant wordt al eeuwenlang gebruikt om rustiger en beter in slaap te vallen. Het middel was zelfs al populair bij de Romeinen en de oude Egyptenaren. Grappig dus, dat we dit natuurlijke slaapmutsje nog steeds niet zijn vergeten.

De paarse struik komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en groeit op droge, rotsachtige hellingen. Het woord ‘lavendel’ is afgeleid van het Franse woord ‘lavandula’, dat ‘wassen’ betekent. Een schoonslaapje dus.

Wetenschappelijk onderzoek

Maar waarom werkt lavendel dan zo goed? We lezen op stichtingaromatherapie.nl dat het middel angstreducerend is en een verdovend effect heeft. Dat is dus reden waarom het zo populair is.

Naar dit effect zijn verschillende wetenschappelijk onderzoeken gedaan. Eén daarvan door psychologen van de Wesleyan Universiteit in Connecticut, de Verenigde Staten. Zij lieten 31 mannen en vrouwen één nacht lavendel ruiken en de volgende nacht gedestilleerd water.

Vervolgens werden de hersenpatronen gemeten en bleek dat lavendel de periode van diepe slaap (de REM-slaap) verlengde. Dat betekent dus dat je meer droomt. De proefpersonen hadden de volgende dag meer energie, doordat ze goed en diep sliepen.

Gezondheidsvoordelen

Naast dat de geur je helpt om in slaap te kukelen, heeft het nóg meer gezondheidsvoordelen. Fysiotherapeut Paula van Daalen vertelt aan gezondnu.nl dat lavendelolie op de huid wonderen kan verrichten. Zo werkt het ontsmettend, antiviraal, antibacterieel en schimmelwerend. Ze vertelt dat het ook helpt tegen spierkrampen en een pijnstiller is bij o.a. reuma.

Volgens Paula heeft lavendelolie ook een positieve invloed op je emotionele gesteldheid: “Op emotioneel vlak is deze olie geschikt voor overgevoelige en naar binnen gekeerde mensen die moeilijk met spanningen om kunnen gaan. Het werkt kalmerend en helpt opgekropte emoties vrijkomen.”

Hoe gebruik je lavendel?

Een hoop voordelen heeft die struik dus. Wij delen een aantal tips over hoe je hier het best gebruik van kunt maken:

  1. Een warme kop thee voor het slapen is sowieso al fijn, maar heb je ooit gedacht aan lavendelthee? Het warme drankje heeft dankzij haar kruiden een rustgevende werking en zorgt dus voor een betere slaap.
  2. Laat een paar druppels lavendelolie op je kussen vallen en adem die heerlijke zoete geur diep in. Dit maakt je algehele staat van zijn rustiger en werkt direct als een soort meditatie.
  3. Ook heerlijk voor overdag: druppel wat lavendelolie in een geurbrander- of wolkje. Voeg wel wat water toe, zodat de geur zich langzaam verspreidt en niet verbrandt.
  4. Nog een optie: gooi die druppels in je warme bad, zet een relaxed muziekje op en steek wat kaarsen aan. Wedden dat je hierna al een stuk rustiger in slaap valt?

Dit is waarom de zoutlamp zo mega populair is

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Met déze geur in de slaapkamer slaap jij voortaan als een roosje
Sluiten