Video 6 mrt 2016 Esmé Brinkman

Geniale video: het openen van deuren blijft een lastige handeling

Je hebt een afspraak in een gebouw waar je nog nooit bent geweest en wil de deur opentrekken. Er staat met koeienletters PUSH op de betreffende deur, maar toch: de hendel werkt niet mee. Herkenbaar? Dat is niet zo gek, want bijna iedereen heeft hier weleens last van. De een meer dan de ander en sommigen zelfs bij deuren die ze dagelijks meerdere keren gebruiken. Het lijkt erop dat je tussen ‘trekken’ en ‘duwen’ altijd de verkeerde keuze maakt. Waarom vinden we het zo lastig om uit te vogelen hoe een deur open gaat? En belangrijker nog: waarom kan dit niet simpeler?

Bij onze vrienden van Want kwamen we deze grappige video tegen, die geheel in het teken staat van moeilijk te openen deuren. De mannen van de Amerikaanse website Vox gingen op onderzoek uit naar aanleiding van een grote glazen deur in hun kantoorpand waar al hun collega’s moeite mee hebben. Dat onderzoek resulteerde in een geniale video met Don Norman, de auteur van de bestseller The Design of Everyday Things.

Dus.. het ligt écht niet aan jou, maar aan slecht design. Dat je het weet!

Gelukkig zijn er ook huizen waarbij goed werkende deuren juist een prominente plek hebben in de architectuur. Bekijk daarvoor dit prachtige huis in Antwerpen met de grootste (en mooiste) deuren ooit, of dit compacte appartement waarbij de industriële deuren de woonkamer en de slaapkamer scheiden.

www.want.nl

Reageer op artikel:
Geniale video: het openen van deuren blijft een lastige handeling
Sluiten