Hotel 10 apr 2016 Esmé Brinkman

Generator Hostel Amsterdam: te gek budgethotel vol Nederlands design

Tijdens onze trip naar Parijs verbleven wij in Generator Hostel. Meteen bij binnenkomst waren wij al fan van het concept: Generator is een keten van budgethotels in boetiek stijl met stuk voor stuk een bijzonder interieur. Sinds de opening van het eerste hostel in Londen in 1997 heeft Generator nu ruim 6000 bedden verspreid over acht steden. Aan dit rijtje worden dit jaar Amsterdam, Rome en Stockholm toegevoegd. Omdat wij wel houden van een beetje #genlove werden we afgelopen week uitgenodigd om een nachtje te komen slapen.

Laat je vooral niet ‘afschrikken’ door de naam van Generator Hostel. Tussen mijn studies in heb ik veel gereisd en in de gekste hostels geslapen, in bloedhete tien persoons-kamers zonder airco en op gammele stapelbedden. Generator pakt het juist anders aan: design speelt een belangrijke rol en de hostels zijn dan ook veelal gesitueerd in bijzondere gebouwen. Het nieuwe hostel in Amsterdam ligt in het Oosterpark en is gevestigd in het monumentale Universiteitsgebouw. Het pand is prachtig verbouwd, maar veel van de originele elementen zijn bewaard gebleven. En dat is maar goed ook, want hierdoor dronken we de lekkerste cocktails op een bijzondere plek: het originele Auditorium.

Generator Hostel Amsterdam
Generator Hostel Amsterdam
Generator Hostel Amsterdam

Generator is dan wel een keten, maar geen hostel is hetzelfde. In elke nieuwe stad wordt eerst serieus onderzoek gedaan naar de cultuur, de gebruiken en lokale designers en leveranciers. Het hotel in Amsterdam staat dan ook vol met Nederlands design. Zo werd onder andere de liftschacht beschilderd door kunstenaar Pieter Ceizer en zijn de wanden in de gangen beschilderd door het Rotterdamse Kamp Horst.

Generator Hostel Amsterdam
Generator Hostel

Zelfs de verlichting is bijzonder. Goedkope tl-lampen zul je hier niet vinden. Veel verlichting komt van het Amsterdamse Blom&Blom, die hun fabriekslampen overal en nergens vandaan halen om ze een nieuw thuis te geven. Maar, de historie van de lampen mag niet vergeten worden en dus hangt er aan elke lamp een briefje met meer informatie over waar de lamp vandaan komt.

GenGenerator Hostel Amsterdam
Generator Hostel
Generator Hostel Amsterdam

Het paradepaardje van Generator Hostel is toch wel het Auditorium. De ruim honderd jaar oude collegebanken zijn bewaard gebleven en spelen de hoofdrol in deze te gekke bar. De bar verkoopt de lekkerste cocktails (niet geheel onbelangrijk) en ook wanneer je geen gast bent in het hotel kun je hier lekker borrelen. De lampen boven de bar zijn gemaakt van de maatbekers uit het oude laboratorium.

Generator Hostel
Generator Hostel
Generator Hostel

In het hostel heb je al een bed vanaf 19 euro per nacht. Er zijn dorm rooms waarbij je met meerdere mensen op de kamer slaapt, maar ook verschillende privékamers die perfect zijn voor een overnachting met vrienden of met het gezin. Alle kamers zijn vrij basic ingericht, maar hebben wel een speciale touch: het kleurige behang van Studio Job.

Onze hotelkamer was gelegen op de derde, compleet nieuwe verdieping. Deze glazen box is op het gebouw gezet. Door de grote glazen wand hadden we prachtig uitzicht over het park en sliepen we als het ware tussen de bomen.

Generator Hostel
Generator Hostel

Ben je net zo enthousiast als wij? Check dan de website van Generator Hostel voor meer informatie en de huidige prijzen. Volgens ons is dit het perfecte hotel voor een weekendje in eigen land! Plan je een tripje naar het buitenland? Check dan ook even deze artikelen over de andere locaties van Generator:

Reageer op artikel:
Generator Hostel Amsterdam: te gek budgethotel vol Nederlands design
Sluiten