Merve Ozturk
Merve Ozturk Planten en bloemen 23 nov 2020

Roomed’s plantenguide: z贸 verzorg je een Pachira Aquatica a.k.a. geldboom

Met een geldboom bedoelen we helaas niet een boom waar geld aan groeit (we wish). Wel denken veel mensen dat deze plant geluk en financieel succes met zich meebrengt. Als je daar niet in gelooft zal een geldboom alsnog een statement maken in jouw interieur. Deze plant heeft namelijk een ongebruikelijke gevlochten stam.

Laten we dieper ingaan op de verzorging van deze prachtige plant met zijn levendige groene bladeren.

Alles wat je wilt weten over de Pachira Aquatica

De geldboom plant komt oorspronkelijk uit de moerassen van Oost Brazili毛, Panama en Costa Rica en kan daar wel achttien meter lang worden. In huis is dat uiteraard niet het geval, binnen worden deze planten namelijk nog geen twee meter.

De Pachira Aquatica behoort tot de plantenfamilie Malvaceae en is te herkennen aan een gevlochten stam, maar dit is geen natuurlijk kenmerk. Op de kwekerij worden soepele groene stammen namelijk langzaam gevlochten door telers voordat ze verharden.

Lees ook: Deze planten in huis halen brengt geluk (volgens de leer van Feng Shui)

De verzorging

De geldboom kan niet goed tegen direct licht. Zijn voorkeur gaat uit naar helder, indirect licht – ze doen het ook relatief goed bij weinig licht. Als je gele bladeren opmerkt krijgt je geldboom te veel licht. Wanneer je Pachira Aquatica snel groeit met weinig bladeren staat ‘ie weer te veel in het donker.

Geldbomen moet je niet op een plek zetten waar het veel tocht, dat kan er namelijk voor zorgen dat ‘ie bladeren verliest. Deze plant houdt van vochtigheid, maar het is toch belangrijk om de grond goed te laten uitdrogen tussen de gietbeurten.

Terwijl je andere kamerplanten elke week een beetje water geeft, heeft de Pachira Aquatica liever eens in de drie weken een grote hoeveelheid water. Pas als de bovenste twee 谩 vier centimeter droog zijn, kan je weer water geven – doe dat totdat er water uit de afvoergaten van de pot stroomt.

Ziektes

Geldbomen zijn gevoelig voor tocht en droogte – ze vergroten namelijk de kans op ongedierte. Sproei je plant regelmatig om ongedierte te voorkomen. Merk je toch ongedierte op? Behandel je plant dan direct met chemisch middel of biologische ongediertebestrijding.

Meer lezen over (kamer)planten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Apartment Therapy123planten

Reageer op artikel:
Roomed’s plantenguide: z贸 verzorg je een Pachira Aquatica a.k.a. geldboom
Sluiten