Renée Leeuw
Renée Leeuw Tips 4 januari 2016

Geld besparen na de feestdagen: 4 slimme tips

Januari staat bij ons ook wel bekend als ‘de maand van minder’. Daarmee bedoelen we dus niet dat we minder eten en drinken, omdat dat op ons lijstje met goede voornemens staat. Nee, we hebben het eigenlijk vooral over het bedrag op onze bankrekening. December was met al die feestdagen namelijk weer érg gezellig en uiteraard had die gezelligheid wel een prijskaartje. Niet erg, maar daarom is het wel zo slim om de komende maand(en) even te letten op je uitgavenpatroon en dat hoeft helemaal niet te betekenen dat je meteen geen leven meer hebt.

Om jou de komende maand door te helpen, zetten wij een aantal handige tips op een rijtje: zo kun je het best geld besparen (en verdienen) na de feestdagen en tegelijkertijd wél een leuke tijd hebben.

1. Koop niks nieuws, tenzij je niet zonder kunt

De sale is momenteel in volle gang en dat betekent dat de aanbiedingen je om de oren vliegen. Tip: vermijd winkelstraten, want de verleiding om ‘even’ naar binnen te gluren is té groot – zeker als het 50%-korting-teken groot op het raam staat afgebeeld. Koop deze maand alleen het broodnodige en laat alle koopjes links liggen. Begrijp ons niet verkeerd; we snappen héél goed dat je die schoenen graag voor zo’n klein prijsje meeneemt, maar wees wel eerlijk naar jezelf en kijk eerst nog maar even heel goed naar je schoenencollectie voordat je dit nieuwe paar aanschaft. Heb je nou echt een extra paar zwarte laarsjes nodig..?

2. Houd een grote opruiming (en verkoop)

Je hebt weinig budget deze maand, een mooi moment dus om eens een grote opruiming te houden en dan bedoelen we dus écht opruimen en niet zomaar wat spullen verplaatsen van de ene naar de andere hoek. Is opruimen niet jouw ding? Probeer de methode van Marie Kondo. Maak drie categorieën voor je spullen: houden, weg doen en hergebruiken. De spullen die je niet meer nodig hebt, maar die nog wel wat waard zijn, kun je het best verkopen via Marktplaats of houd zelf een garage verkoop. De spullen die je niet meer kunt verkopen, kun je het best schenken aan een goed doel of hergebruiken (bijvoorbeeld voor een DIY-project).

3. Kook thuis en bewaar je left-overs

Grote kans dat je in december veel buiten de deur hebt gegeten (en gedronken). Je bent dus weer helemaal op de hoogte van de nieuwste tentjes en restaurantjes, maar heb je al een blik geworpen in die nieuwe kookboeken, die je met Sinterklaas en/of kerst hebt gekregen? Daar heb je nu alle tijd voor. Dit is namelijk een heerlijke tijd om te genieten van je huis. Duik wat vaker de keuken in, nodig je vrienden bij jou thuis uit en vraag iedereen om een bijdrage te leveren aan het diner. Leftovers? Vries ze in of bewaar de restjes voor de volgende dag om er weer een zelfbedacht, nieuw gerecht van te maken. Teveel groenten ingekocht? Geen probleem! Vries ze gewoon in en de groenten gehouden hun vitamientjes. Ook voor een drankje hoef je trouwens niet altijd de deur uit. Nodig je vrienden uit voor een goed glas wijn en organiseer bijvoorbeeld een spelletjesavond thuis, waarbij iedereen ook wat lekkere hapjes meeneemt.

4. Geld besparen = zuinig omgaan met gas, water, licht en elektra

Dit is natuurlijk niet nieuw voor je, maar toch willen we je er even aan herinneren dat duurzaam leven heel wat voordelen heeft. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor je bankrekening en dat komt deze maand wel erg goed uit. Doe de lichten uit als je de ruimte verlaat en trek een dikkere trui aan in huis. De verwarming hoeft echt niet op 23 graden te staan! Onthoud: elektrisch verwarmen kost bakken met geld. Je kunt dus eigenlijk beter je water koken op het gas in plaats van de waterkoker te gebruiken. En denk erom: een lange, warme douche is lekker, maar niet goed voor je huid en ook niet voor het milieu. Wij geven je zes slimme tips om water te besparen onder de douche.

Reageer op artikel:
Geld besparen na de feestdagen: 4 slimme tips
Sluiten