Merve Ozturk
Merve Ozturk Lifestyle 22 sep 2020

Ultieme lifesaver: gekrompen kleding na het wassen? Zo voorkom je dat

Heb je dan eindelijk een t-shirt gevonden die perfect aansluit op jouw lichaam, of een jurkje met de juiste lengte, dan wil je er ook zo lang mogelijk van genieten. Merk je dat je kleding na een paar keer dragen niet meer zo mooi zit als eerst? Een grote kans dat het is gekrompen tijdens het wassen.

Ook al was je jouw kleding precies volgens de kledingvoorschriften, bestaat er alsnog een mogelijkheid dat je kleding krimpt tijdens het wassen. Het ligt namelijk niet aan jou (pfoe, wat een opluchting hè?). Het ligt aan het type vezels en weefsels van het kledingstuk. Niemand wordt blij van gekrompen kleding, lees daarom gauw verder.

Zo voorkom je dat je kleding krimpt tijdens het wassen

1. Lees de etiketten voordat je een kledingstuk koopt

Controleer of het kledingstuk is voorgekrompen. Vooral goedkopere merken rekken de vezels zo ver mogelijk uit tijdens de productie, zodat ze minder stof kunnen gebruiken. Als vezels worden voorgekrompen voordat de stof wordt gesneden en genaaid, zal de levensduur van het kledingstuk langer zijn.

2. Volg de aanbevolen richtlijnen

Het spreekt eigenlijk voor zich, maar was jouw kledingstuk altijd op de manier hoe het staat aangegeven op de label. Staat er dat het kledingstuk met de hand gewassen moet worden? Doe dat dan ook. Het is misschien makkelijker om ‘m toch de wasmachine in te gooien, maar anders deal je achteraf met gekrompen kleding.

Lees ook: Kleding wassen? 5 tips om dit zo efficiënt mogelijk te doen

3. Laat kledingstukken aan de lucht drogen

Dit is de zachtste methode en helpt krimp te voorkomen. Gebruik een kledingrek en je kledingstukken zijn binnen een paar uur droog én niet gekrompen. Bovendien bespaar je hier ook gelijk mee.

Heb je geen kledingrek of wil je jouw kledingstukken niet aan de lucht drogen? Gebruik dan een lagere warmte-instelling op de droger en haal de kledingstukken er licht vochtig uit. Veel stoffen gaan namelijk slecht op overmatige hitte.

4. Redden kan nog

Gekrompen kleding valt nog te redden. Sommige dan. Denk bijvoorbeeld aan wollen truien. Je kunt de trui opnieuw wassen en een beetje uit elkaar trekken om ‘m weer normaal te krijgen.

Voor geweven katoen of linnen kledingstukken helpt het vaak om met een heet strijkijzer over de kledingstukken te gaan. De vezels die strakker zijn geworden, worden zo platgedrukt waardoor het kledingstuk weer wat uitrekt.

Meer tips voor het huishouden?

Thespruce

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Ultieme lifesaver: gekrompen kleding na het wassen? Zo voorkom je dat
Sluiten