Maud van Dijck
Maud van Dijck Planten en bloemen 19 jan 2022

Dit is de betekenis van de bloem die bij jouw geboortemaand hoort

Ben je nieuwgierig naar de bloem van jouw geboortemaand? Wij van de redactie vinden het zelf ook altijd leuk om achter deze dingen te komen. Zo kom je ook te weten welke bloem leuk is om te geven als verjaardagscadeau voor je moeder of een vriendin.

Zo wil je in januari bij de bloemist anjers halen!

De bloem van iedere geboortemaand

Januari: anjer

De witte anjer die Prins Bernhard altijd droeg is in Nederland teruggaand naar de Tweede Wereldoorlog een symbool van het verzet geworden. Nu wordt hij gedragen om oorlogsveteranen te herdenken.

Deze januari bloem staat ook voor moederlijke liefde. Het is namelijk ook een deel van de geschiedenis van Moederdag waarbij je een roze of rode anjer aan je moeder geeft en een witte anjer om een overleden moeder te herdenken.

Andere betekenissen van kleuren van de anjer:

 • Wit: puurheid en geluk
 • Roze: dankbaarheid
 • Lichtrood: admiratie
 • Donkerrode: liefde en genegenheid
 • Geel: afwijzing
 • Paars: onvoorspelbaarheid

Februari: viooltje

Het viooltje is ook een symbool van Christus. Het staat voor bescheidenheid en nederigheid. Ook is het écht een symbool voor het begin van de lente aangezien de iconische paarsblauwe variant (waar de bloem zijn naam aan te danken heeft) al vroeg in het seizoen veel opduikt.

Viooltjes worden ook veel geassocieerd met de liefde. Voor Valentijnsdag zijn deze bloemen dus een leuk cadeautje.

Maart: gele narcis

De bloem voor de geboortemaand maart is natuurlijk ook een vroegbloeier waardoor de gele narcis ook in het teken staat van een nieuw begin. De gele narcis neemt een nieuw begin nog een stapje verder door ook een symbool voor de hergeboorte te zijn. Met de gele kleur kan een vrolijke betekenis als geluk ook niet missen.

Veldboeket uit eigen tuin plukken? Deze 6 wilde bloemen groeien makkelijk

April: madeliefje

Wist je dat een madeliefje eigenlijk uit twee bloemen bestaat? Je hebt de witte bloemblaadjes die de buitenkant vormen en het binnenste gele gedeelte. Deze twee aparte bloemen vormen samen het madeliefje waardoor deze bloem symbool staat voor ware liefde.

Daarnaast staan deze witte bloemetjes ook voor onschuld en puurheid. Deze betekenissen komen uit oude Keltische legendes waar God deze bloemen zou strooien waar kinderen waren gestorven.

Mei: lelietjes-van-dalen

Natuurlijk kan het niet anders dat de lelietjes-van-dalen, oftewel het meiklokje, de bloem van de geboortemaand mei is. De belangrijkste betekenis van het meiklokje is ‘de terugkeer naar geluk.’ Deze witte lelietjes-van-dalen zijn echter de bekendste en hebben daarom ook allerlei culturele betekenissen.

In het christendom is het een symbool van nederigheid en de wederkomst van Christus. Daarnaast zouden uit de tranen van Eva deze bloem zijn ontstaan toen ze verbannen werd uit het Hof van Eden.

Juni: roos

Liefde komt meteen bij je op wanneer je aan de roos denkt. De rode roos is het iconische liefdessymbool. In andere kleuren hebben deze mooie bloemen ook genoeg andere betekenissen:

 • Wit: puurheid en kuisheid (vaak bij bruiloften of ceremonies)
 • Roze: dankbaarheid en elegantie
 • Paars: fascinatie en aanbidding
 • Lavendel paars: liefde op het eerste gezicht
 • Geel: vriendschap en optimisme
 • Oranje: enthousiasme, passie en een bloeiende liefde

Juli: waterlelie

Na de lelietjes-van-dalen hebben we ook de waterlelie die bij de geboortemaand juli behoort. In het boeddhisme representeren zowel waterlelies als lotussen verlichting. We hebben verschillende betekenissen gevonden voor bepaalde kleuren lelies (waaronder de waterlelie):

 • Wit: puurheid en deugd
 • Roze: welvaart en vrouwelijkheid
 • Rood: passie
 • Oranje: kracht en succes
 • Geel: dankbaarheid en energie

Augustus: klaproos

In het Engels staat deze rode klaproos bekend als een poppy. Daar wordt de klaproos als herdenkingssymbool van de Eerste Wereldoorlog gezien.

De klaproos is een teken van de verbeelding. Een boeketje met deze bloemen is dus een passend cadeau voor een creatieve vriend of vriendin. Daarbij hebben sommige kleuren ook weer een bepaalde betekenis:

 • Rood: genot
 • Wit: troost
 • Geel: succes

September: ochtendglorie

Deze glorieuze bloem is eigenlijk niet zo recht voor raap aangezien zijn betekenis voor een onbeantwoorde liefde staat. De naam ochtendglorie komt van het feit hoe de bloembladeren in de ochtend openen en het midden van deze bloem onthullen. Vroeg in de middag gaan de bladeren weer naar elkaar toe.

Oktober: afrikaantje of Tagetes

Het afrikaantje past perfect bij de geboortemaand oktober die zich volop in de herfst bevindt. Het felle oranje van de afrikaantjes matcht mooi met het seizoen.

Deze oranje bloem symboliseert creativiteit en passie, terwijl de gouden of gele bloemen een teken van optimisme zijn.

Tagetes zijn ook een bloem waarmee je een verloren liefde herdenkt en zijn vaak te vinden op begraafplaatsen. Het kan ook een teken van afwijzing of van jaloezie zijn.

Voor deze herfsttrend wil jij gaan (op basis van je sterrenbeeld)

November: chrysant

Chrysanten zijn een van de kleurrijkste bloemen in de herfst. Daardoor is het een teken van goede dingen die nog gaan komen gedurende de koude maanden. Ook hebben bepaalde kleuren de volgende betekenissen:

 • Wit: eerlijkheid en loyaliteit
 • Rood: liefde en hartstocht
 • Paars: beterschapswens
 • Geel: leed en verwaarloosde liefde

December: narcis

Tot slot komen we natuurlijk bij de bloem van de laatste geboortemaand december, de narcis. In onze cultuur heeft het een betekenis die terug wordt geleid naar de Griekse mythologie. Net als het woord narcist verwijst het naar de man Narcissus die iets teveel van zijn eigen spiegelbeeld houdt. Hierdoor heeft deze bloem ook een associatie met ijdelheid.

Wanneer je deze bloem aan iemand anders geeft krijgt het immers een hele positieve betekenis. Volgens een Victoriaanse legende geef je de narcis bijvoorbeeld aan iemand om te zeggen dat zij de ware is. In China willen ze deze bloem nog voor het nieuwe jaar in huis hebben aangezien het daar een symbool is van rijkheid en welvaart.

Welke plant past bij mij? 6 planten op basis van je persoonlijkheid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mind Body GreenFTDPetal Republic

Reageer op artikel:
Dit is de betekenis van de bloem die bij jouw geboortemaand hoort
Sluiten