Maak deze fouten niet bij het maken van een gallery wall

We love a good gallery wall! Het staat heel stijlvol in je interieur en je zorgt ervoor dat niet alleen jijzelf, maar ook je bezoek altijd iets leuks heeft om naar te kijken in huis. Een gallery wall maken is heel leuk en voegt meer creativiteit en inspiratie toe aan je interieur.

Maar het maken van een gallery wall is niet zo makkelijk als je denkt. Het is niet zo maar wat dingetjes ophangen, je moet er wel degelijk over nadenken.

Voorkom deze fouten bij een gallery wall

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee dient te houden. De volgende fouten moet je in ieder geval niet maken als je een mooie, gebalanceerde gallery wall wilt in huis.

1. Zomaar aan de slag gaan

Meteen de spijkers in de muur slaan en het zomaar ophangen? Geen goed idee. Bedenk van te voren waar en hoe je alles wilt gaan ophangen. Teken eerst een ruwe schets van je gallery wall uit op papier. Je kunt de silhouetten ook uitknippen, zodat je een beter beeld hebt van hoe het er ongeveer uit komt te zien. Zo kun je het ook nog veranderen en kijken hoe het er dan uit ziet.

Als je tevreden bent, kun je aan de slag gaan met de spijkers in de muur. Tip: hang het stuk dat je het belangrijkste vindt op ooghoogte, zodat dat als eerste de aandacht trekt.

2. Alleen matchende frames gebruiken

Frames zijn belangrijk bij een gallery wall. Als je mooie posters hebt uitgezocht, ga je leuke lijsten uitzoeken. Gebruik niet alleen maar frames die perfect bij elkaar passen, maar mix en match hier juist mee. Als alles dezelfde vorm en grootte heeft, kan de gallery wall er nogal saai uit zien.

Meng dus lekker verschillende afmetingen en diktes met elkaar en gebruik een mix van bijvoorbeeld hout, metaal en kleur. Zorg er wel voor dat het niet té veel van elkaar afwijkt. Overdreven sierlijke lijsten kunnen het geheel juist weer minder mooi maken. Ga dus voor een juiste balans tussen de lijsten.

3. Inconsistente afstand tussen de kunstwerken

Zorg ervoor dat de lijsten niet te dicht bij elkaar hangen, want als de kaders elkaar raken kan dat rommelig ogen. Maar hang ze ook niet te ver uit elkaar; er moet wel een duidelijk verband te zien zijn tussen de illustraties. Voorkom ook dat er de ene keer 2 cm afstand tussen zit en de andere keer 5 cm. Wees consistent in de afstand die je tussen de kunstwerken houdt.

4. Maar één stijl laten zien in je gallery wall

Als je naar een museum gaat, dan wil je ook meerdere kunstwerken van verschillende stijlen en kunstenaars zien. Zie je eigen gallery wall dus ook als je eigen mini museum waar je meerdere dingen wilt laten zien. Zo kun je gerust zwart-wit foto’s naast een grafisch gekleurde print hangen.

Ook hoef je echt niet alleen maar ‘kunst’ op te hangen. Denk ook eens aan een gewei, spiegel of wandtapijt. Die afwisseling maakt het juist zo leuk.

5. Alles in dezelfde vorm en grootte

Bij het samenstellen van een gallery wall is symmetrie erg belangrijk, maar dat betekent niet dat alle frames en afbeeldingen dezelfde grootte hoeven te hebben. Dat kan er al snel stijf uit gaan zien. Als je kunstwerken van verschillende groottes combineert, kun je het geheel nog steeds symmetrisch en in balans maken. Kies bijvoorbeeld 2 frames van dezelfde grootte en combineer dit met een grote of juist kleinere poster.

Meer lezen over een gallery wall?

Bron: Apartment Therapy

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Maak deze fouten niet bij het maken van een gallery wall
Sluiten