Funda finds: een prachtig licht huis in een oude Rijks-HBS in Groningen

Of je nou wel of niet wilt verhuizen: soms is het gewoon heel leuk om Funda af te struinen en te doen alsof je bankrekeningsaldo oneindig is. Want wat is er allemaal te koop in ons kikkerlandje? Daarom gaan wij elke week op zoek naar de meest bizarre, mooie of onbereikbare huizen. Dit bijzondere huis in Groningen bevindt zich bijvoorbeeld in een oud schoolgebouw.

En dan niet zomaar een basisschool, maar één van de eerste Rijks Hogere Burgerscholen uit 1864 – om precies te zijn, het voormalige sterrenkundig laboratorium. Best wel chique dus!

Afbeelding van woning in oude school in Groningen 2

Huis in een oud schoolgebouw

Hoewel het gebouw volledig gerestaureerd is, laten sommige gedeelten nog wel de geschiedenis zien. De gang, bijvoorbeeld, waar je zó wat brugklassers met veel te grote rugzak in zou kunnen plaatsen. En het voormalige schoolplein, dat alleen voor bewoners toegankelijk is.

Afbeelding van woning in oude school in Groningen 3
Afbeelding van woning in oude school in Groningen 4
Afbeelding van woning in oude school in Groningen 5

We zijn best een beetje jaloers op de scholieren die dagelijks naar dit Rijks-HBS mochten, want even: het atrium was weliswaar niet enorm groot, maar had wel een prachtige witte trap en een enorm hoog plafond. Deze ruimte is nu omgetoverd tot woonkamer: “vanuit je relaxstoel heb je zicht op de sterrenhemel door de waanzinnige lichtkoepel”, aldus de makelaar.

Afbeelding van woning in oude school in Groningen 6

Kleurrijke kunststukken voor een moderne uitstraling

Verder zijn we vooral ook erg enthousiast over de kleurrijke kunststukken, zoals het paardenschilderij en het roze vrouwenbeeldje dat bovenop de gigantische ingebouwde tv staat (willen we!).

Afbeelding van woning in oude school in Groningen 7
Afbeelding van woning in oude school in Groningen 8

Omdat het een schoolgebouw was, zijn sommige ruimtes wat verborgen, maar aan de woonkamer vast zit in ieder geval ook de keuken. DIe is lekker licht, en met zo’n grote tafel bijvoorbeeld ook uiterst geschikt om thuis te werken. Deze bewoners hebben ‘m lekker neutraal ingericht, waardoor vooral de fijne indeling opvalt.

Afbeelding van woning in oude school in Groningen 9
Afbeelding van woning in oude school in Groningen 10

Het gebouw is gigantisch: drie badkamers, meerdere slaapkamers… Alle foto’s zie je natuurlijk op Funda, maar we kunnen je in ieder geval vast vertellen dat de ruimtes ontzettend luxe en modern ingericht zijn. Zeg nou eerlijk, deze badkamer zou toch niet misstaan in een fijn hotel? En dan te bedenken dat je daar gewoon elke dag in mag douchen. Of in één van de twee andere badkamers, natuurlijk.

Afbeelding van woning in oude school in Groningen 11

Twee dakterrassen met uitzicht over Groningen

En o ja, naast al die ruimtes zijn er ook nog twee dakterrassen – waarvan één die lichtkoepel dus in het midden heeft. Omdat het gebouw best hoog is, heb je een mooi panorama-uitzicht over de stad. Maar je kunt natuurlijk ook door het glas naar je prachtige woonkamer kijken, als je dat liever hebt.

Lijkt dit je wel wat? Het enorme gebouw is relatief goedkoop, maar je moet er nog wel flink wat voor neertellen: € 1.250.000 k.k. Wij zouden het wel weten als we het geld hadden.

Meer toffe Funda finds:

Funda

Reageer op artikel:
Funda finds: een prachtig licht huis in een oude Rijks-HBS in Groningen
Sluiten