Lotte Wullems
Lotte Wullems Keuken 15 jul 2019

Fruitvliegjes bestrijden: zo kom je af van die vervelende fruitvliegjes

Heb jij dwarrelende fruitvliegjes in je keuken ontdekt en drijven ze je nu al tot waanzin? Deze kleine vliegjes lijken soms uit het niets te komen en zijn dol op gezinsuitbreiding. Tijd om actie te ondernemen, want deze gevleugelde vriendjes matchen natuurlijk niet met jouw marmeren keukenblad. Fruitvliegjes bestrijden doe je zo!

Met dit vijfstappenplan ben je binnen no-time verlost van fruitvliegjes. En met onze tips voorkom je een tweede invasie. Wel zo prettig.

Stap 1: vind de bron van de fruitvliegjes

Het allerbelangrijkste is dat je de bron vindt. Fruitvliegjes komen op etensresten en overrijp fruit af. Dit is ook de plek waar de vrouwtjes hun eitjes leggen.

Stap 2: fruitvliegjes bestrijden? Eerst opruimen!

De kans is groot dat deze plek volstaat met etensresten, vuile vaat of lege blikjes en flesjes. Het onvermijdelijke moet nu dan toch gebeuren: opruimen. Denk er ook aan de prullenbak te legen.

Stap 3: schoonmaken is belangrijk

Dan is het nu schrobben geblazen (óók die prullenbak). Zorg er wel voor dat je een schoonmaakmiddel gebruikt zonder fruitgeur, want hier komen ze juist op af. Ook citroengeur is een no-go.

Stap 4: gebruik een bestrijdingsmiddel

Je kunt een bestrijdingsmiddel kopen, maar ook zelf maken. Een zogenaamde fruitvliegval is doeltreffend en goedkoop. Neem bijvoorbeeld een kopje of een bakje en vul deze met fruitazijn. Voeg hier een aantal druppel zeepsop aan toe. De fruitvliegjes zullen hier invallen en kunnen er dan niet meer uit.

Stap 5: keep it clean

Nu je keuken fruitvliegvrij is, wil je dat ook graag zo houden. Blijf daarom stap 2 en 3 herhalen. Als je geen etensresten of overrijp fruit hebt, blijven ze namelijk ook weg.

Extra tips tegen fruitvliegjes

Fruitvliegjes houden niet van sterke, kruidige geuren. Maak van deze kennis gebruik om de kleine donderstenen te voorkomen.

  • Basilicum en lavendel: zet een paar plantjes basilicum en takjes lavendel op de vensterbank in de keuken of op het aanrecht. Jij bent er blij mee, maar fruitvliegjes minder.
  • Kruidnagel, salie, dille of knoflook: leg een van deze kruiden tussen het fruit en de vliegjes zullen zo veel mogelijk wegblijven.
  • Basilicumolie: sprenkel een aantal druppeltjes van deze olie in de prullenbak op geurtjes te maskeren.
  • Krantenpapier: wikkel je groente- en fruitafval eerst in krantenpapier voordat je het in de vuilniscontainer gooit.

Nog meer tips tegen insecten:

www.fruitvliegjes.net

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Fruitvliegjes bestrijden: zo kom je af van die vervelende fruitvliegjes
Sluiten