Een lesje kamerplanten verzorgen: dit zijn de meest gemaakte fouten

Als echte plantenliefhebbers weten wij als geen ander hoe vervelend  het kan zijn als je planten niet goed groeien. Voorkom een dode plant en zorg ervoor dat je déze fouten niet meer maakt.

Dit zijn de meest voorkomende fouten bij het verzorgen van een plant:

Fouten die je liever wilt voorkomen

1. Je verpot je plant niet jaarlijks

Ja, wij hebben ons er ook schuldig aan bevonden. Het is goed om je plant ongeveer elk jaar in een andere pot te plaatsen. Zo zorg je ervoor dat de wortels telkens goed kunnen blijven groeien.

Roomed’s planten guide: een kamerplant verpotten, hoe doe je dat?

2. Je gebruikt te veel kunstmest

Het is erg belangrijk om de juiste hoeveelheid plantenvoeding te gebruiken voor je plant. Wanneer hij te veel krijgt, kan hij overweldigd raken en raakt hij in een shock. Hierdoor drogen ze uit en kunnen ze zelfs permanent beschadigen.

3. Je negeert de wortels

De wortels zijn belangrijker dan je denkt en er moet daarom regelmatig even naar gekeken worden. Veel mensen vergeten dit waardoor je niet weet of ze wel gezond zijn.

Denk aan een plantenziekte of het feit dat jij je plant te veel of juist te weinig water geeft. Dit kan je allemaal terugzien in de wortels. De plant kan dan wortelrot krijg of zijn wortels gaan verkleuren.

4. Check je plant regelmatig

Naast de wortels checken is het überhaupt goed om je plant in de gaten te houden. Dingen als verkleurde en zachte wortels of gevlekte bladeren kunnen tekenen zijn van een zieke plant en hij kan hier zelfs aan dood gaan.

Zorg er daarom voor dat je bij deze problemen tijdig actie onderneemt zodat jouw plant zich nog kan herstellen.

Eerste hulp bij zieke kamerplanten: zo herken je plantenziektes

5. Doe research naar je plant

Elke plant is anders en heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing, doe daarom research als je een nieuwe plant koopt. Check de groeicondities, de hoeveelheid water en licht die hij nodig heeft, en de luchtvochtigheid.

6. Je verplaatst ze te veel

Hoe leuk het misschien ook is om af en toe de inrichting van je kamer te veranderen, laat je plant staan. Een plant houdt van stabiliteit en raakt gestrest als ze zich telkens moet aanpassen aan een nieuwe plek.

Je mag ze echter wel verplaatsen als de seizoenen veranderen, maar doe dit dan minimaal. Haal hem bijvoorbeeld en plankje naar beneden of zet hem iets opzij.

7. Maak je plant klaar voor de winter

Jouw plant kan het soms zwaar hebben in de winter en je mag ze tijdens deze periode dan ook best een handje helpen. Geef ze bijvoorbeeld minder kunstmest, minder water en verplaatst hem als het kan naar een donkere plek.

Minder water en minder zonlicht? Ja, op deze manier kan je plant namelijk tot rust komen, zichzelf beschermen en zich voorbereiden om weer volop te groeien in het groeiseizoen.

Dit geldt natuurlijk niet voor kamerplanten die bloeien of groeien in de winter, daar hoef je dan weer helemaal niks mee te doen.

8. Niet kijken wat ze nodig hebben

Je kan je plant snel te veel water geven, waardoor hij ziek wordt. Voel af en toe even aan de aarde, of prik er even met je vinger in. Als het echt droog aanvoelt mag je hem pas water geven. Anders gaat hij onder water staan en krijg je wortelrot.

Maar je kan ze ook te weinig water geven of niet op de juiste manier. Als je geen opvangbank gebruikt bijvoorbeeld, of je ze alleen ‘s avonds water geeft. Hierdoor kunnen ze uitdrogen.

Als laatste moet je ook kijken naar de juiste hoeveelheid licht. Elke plant heeft ander soort licht nodig en we zeiden het al, doe hier research naar. De ene plant heeft de hele dag direct zonlicht nodig terwijl andere juist aan een paar uur indirect zonlicht genoeg hebben.

Als ze te weinig of te veel licht krijgen, kunnen ze slecht groeien, verkleuren en vallen hun bladeren af.

Kamerplanten verzorgen: 5 tips die jou een professional maken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Pilea

Reageer op artikel:
Een lesje kamerplanten verzorgen: dit zijn de meest gemaakte fouten
Sluiten