Tessa Ham
Tessa Ham Wooninspiratie 3 jan 2021

Ga je verhuizen? Wat je vooral níét moet doen als je je huis te koop zet

Je gaat je huis te koop zetten! Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Je wilt niet dat je huis te weinig gaat opbrengen, maar ook niet dat het voor een lange tijd te koop staat. De volgende vier fouten helpen daar niet bij. Wij zetten ze op een rijtje, zodat jij ze niet hoeft te maken.

Voorkom deze fouten als je je huis te koop zet

Slechte foto’s gebruiken

Waar kijk je zelf als eerste naar als je een huis koopt? Precies, de foto’s. Funda ontdekte dat de gemiddelde sitebezoeker in één minuut de foto’s van één huis bekijkt. Zijn er te weinig foto’s of komt je huis niet zo lekker uit de verf? Dan zal een potentiële koper het huis alweer hebben weggeklikt.

Het is dus belangrijk om foto’s met goede kwaliteit te laten maken. Even snel wat foto’s maken met je telefoon, klaart de klus zeker niet. Wat wel? Gebruik bepaalde hoeken om je kamers er groter uit te laten zien en zorg voor genoeg daglicht.

huis te koop, huis verkopen, fouten, te koop, huis

Het beste kun je iemand inhuren om je huis op de foto te zetten. Die weet precies wat wel en niet werkt op de foto’s. Een mandje haardhout benadrukt bijvoorbeeld dat er een open haard is en een grote vaas kan de aandacht strategisch afleiden van iets anders. Wist je bovendien al dat je het beste veel planten en wit beddengoed kan gebruiken? Het is fijn als iemand alle trucjes weet.

Niet je huis opknappen

Het spreekt van zichzelf dat je huis een grote schoonmaak moet ondergaan als je je huis te koop zet. Maar ook het opruimen en opknappen helpt je jouw huis te verkopen. Jep, het is eindelijk tijd om die klusjes te doen die je al tijden voor je uitschuift! Ook een likje verf op de muur kan wonderen doen.

Wil je echt helemaal niets aan je huis doen? Houd er dan rekening mee dat je vraagprijs lager is.

Infographic: je huis snel verkopen? Deze 35 budgetproof tips helpen je uit de brand

Een te hoge of te lage prijs

De woningnood mag dan momenteel hoog zijn, als je een te hoge prijs vraagt, krijg je hoogstwaarschijnlijk een laag bod. Of mensen komen niet eens naar je huis kijken. Maar ja, een te lage prijs wil je natuurlijk ook niet, omdat je dan geld misloopt.

Houd bij de vraagprijs rekening met andere huizen in de buurt die te koop staan. Wat vragen zij? Maar de vraagprijs is ook afhankelijk van de precieze locatie, de markt en de conditie van het huis. Een makelaar kan je hierbij helpen. Dat brengt ons gelijk op het volgende punt.

huis te koop, huis verkopen, fouten, te koop, huis

Geen (of de verkeerde) makelaar inschakelen

Zelf je huis te koop zetten lijkt misschien verleidelijk. Je bent niet verplicht een makelaar aan te nemen en bespaart algauw 1,25 % aan makelaarscourtage over de verkoopopbrengst op. Maar een huis verkopen doe je niet zomaar. Er worden rondom de verkoop veel afspraken gemaakt, waarvan iemand wel verstand moet hebben.

Kies voor een makelaar die een NVM-lidmaatschap heeft. Alleen dan wordt je woning volledig op Funda gepubliceerd. Belangrijk, want 98 procent van de mensen zoekt zijn nieuwe huis op Funda.

Meer artikelen waar je echt iets aan hebt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ga je verhuizen? Wat je vooral níét moet doen als je je huis te koop zet
Sluiten