Maud van Dijck
Maud van Dijck Planten en bloemen 13 sep 2021

Zo voorkom je dé fout die veel plantenliefhebbers in de herfst maken

Met de herfst op komst is het tijd voor wat veranderingen. Jouw planten zijn ook toe aan veranderingen. In een nieuw seizoen hebben ze weer net wat andere eisen om happy in huis te staan. Eén fout in het bijzonder is gemakkelijk te voorkomen bij het verzorgen van je planten, en die wordt vaak gemaakt zonder dat je het doorhebt.

Én leer we delen nog 4 andere tips om ervoor te zorgen dat je planten in de koudere maanden net zo gelukkig zijn als afgelopen zomer.

Maak deze fout met je planten in de herfst niet

De onbewuste fout die je niet wilt maken

Planten hebben in de herfst wat minder water nodig dan in de warme zomerperiode. Houd niet je zomerse gewoontes aan als het op je plantenverzorging aankomt. Er bestaat een grote kans dat je de fout maakt je planten teveel water te geven zonder dat je er bij stilstaat.

De meeste plantenliefhebbers zullen al regelmatig met hun vingers de aarde checken of deze nog nat is. Probeer dit nog vaker te doen wanneer er een seizoenswisseling is. Door verschillen in temperatuur en luchtvochtigheid veranderen ook de behoeftes van je planten.

Nog 4 tips om je planten op de koude maanden voor te bereiden

  • Breng je planten op tijd naar binnen: het kan zijn dat je wat van je indoor planten naar buiten had verhuisd voor de zomer. Zorg dat je ze ook weer op tijd naar binnenhaalt, want het koelt zo weer af buiten. Verwijder wel eerst alle gevallen bladeren of stokjes die zich tussen je plant bevinden.
  • Let op veranderingen in licht: Houd in de gaten vanuit welke hoek het zonlicht op jouw plant valt. Het kan goed zijn dat de zon er dadelijk net iets anders op valt en dat het zich maar half in het licht bevindt. Wat je ook niet moet vergeten is dat het aantal uren zon gedurende de dag zal afnemen, maar je plant nog wel zijn dagelijks uren zonlicht nodig heeft.
  • Houd de juiste vochtigheid aan: In de zomer hoef je je niet zo druk te maken om de luchtvochtigheid in huis, want de meeste planten met flink wat gebladerte zijn dol op zomers weer. Het is misschien tijd om een luchtbevochtiger te kopen wanneer de verwarming aangaat.
  • Besproei de bladeren voor vocht: koude winterlucht is een stuk droger dan warme lucht, dus besproei de bladeren van je planten ook in de herfst regelmatig! Het is een fout om te denken dat je planten prima zonder kunnen. Verder kan het ook nog een idee zijn om je tropische planten naar de badkamer te verplaatsen (mits daar genoeg licht is). Die planten houden wel van een hete douche.

In de winter een groeilamp voor je kamerplanten gebruiken, is dat nodig?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mindbodygreen

Reageer op artikel:
Zo voorkom je dé fout die veel plantenliefhebbers in de herfst maken
Sluiten