Fortuny Moda lamp door Mariano Fortuny y Madrazo

Elke dag komen wij de mooiste meubels, accessoires en kunstwerken tegen. En hoewel we houden van jong, nieuw talent, willen we de grondleggers van design zeker niet vergeten. Daarom delen we in de serie Interior Icons onze favoriete ontwerpen met jou. Of het nu gaat om een klassieke stoel of een moderne kast, een budget merk of een designer topstuk, waar we nog even voor moeten sparen. Wij zetten onze favorieten graag in de spotlights!

Na het prachtige kunstwerk van Andy Warhol behandelen we deze week weer eens een lamp. Want goede verlichting blijft toch wel een van de belangrijkste aspecten van een goed interieur. En als de lamp er dan ook nog eens prachtig uitziet, dan is het helemaal goed! De Fortuny Moda lamp van Mariano Fortuny y Madrazo heeft the best of both worlds.

Het ontwerp

Maar wat is er dan – naast dat de lamp er prachtig uitziet natuurlijk – zo bijzonder aan dit ontwerp? Mariano Fortuny y Madrazo ontwierp de lamp begin 19e eeuw! In 1903 vroeg hij het patent aan voor zijn design. Fortuny y Madrazo had altijd een grote passie voor theater, muziek en visuele vormgeving, maar hij ergerde zich vaak aan het grote licht dat in de theaters gebruikt werd. Daarom verzon hij het zogenaamde ‘cupola systeem’, waarbij de lamp dienst kon doen als diffuus licht en als directe verlichting.

Bron: Decozine

De Fortuny Moda is officieel dus een theaterlamp, maar werd jaren later vooral gebruikt als object in de mooiste interieurs. De lamp bestaat uit een driepoot van staal, een draaibare kop en een stoffen kap. De kap kan verschoven worden, waardoor er gewisseld kan worden tussen diffuus en direct licht.

Dat de lamp al tientallen jaren geleden is ontworpen, maar nu vooral wordt gezien in hypermoderne interieurs, maakt deze interior icon juist zo bijzonder.

Ook leuk om te weten:

  • De lamp wordt vaak ‘fotografen lamp’ genoemd. We snappen wel waarom, de lamp heeft veel weg van een studioflitser
  • De stof van de lampenkap werd voorheen veelal vervaardigd door Kvadrat en Rubelli

“It is not the quantity but the quality of light that makes things visible and allows the pupil to open properly”

Over Mariano Fortuny y Madrazo
Mariano Fortuny y Madrazo (1871 – 1949) werd geboren in Granada, Spanje, maar verhuisde later met zijn moeder naar Parijs. Hier ontdekte hij zijn liefde voor theater, kunst en architectuur. Hij was niet alleen ontwerper, maar ook lighting engineer en mode ontwerper. Mariano heeft een heleboel lampen ontworpen, maar zijn eerste baanbrekende ontwerp was toch wel de Fortuny Moda lamp. Zijn mode ontwerpen zijn te herkennen aan de overdadige, geplooide stoffen welke in mooi contrast staan met de – helemaal in die tijd! – moderne verlichtingsarmaturen.

Reageer op artikel:
Fortuny Moda lamp door Mariano Fortuny y Madrazo
Sluiten