Merve Ozturk
Merve Ozturk Tips 20 okt 2020

Van A tot Z een nieuw huis: financiële mogelijkheden voor een koophuis

In de rubriek ‘Van A tot Z een nieuw huis’ gaan we gedetailleerd in op alles wat komt kijken bij het kopen van een nieuw huis. Er valt veel te regelen, waardoor je het overzicht wel eens kan kwijtraken. Juist dan wijst Roomed’s nieuwe rubriek je de weg.

Vandaag beginnen we helemaal aan het begin. Oké, je wilt een huis kopen, ik neem aan dat je geen honderd duizenden euro’s aan cash hebt die je over de toonbank gooit (we wish). Daarom starten we met de financiële mogelijkheden voor een koophuis.

De financiële mogelijkheden voor een koophuis

1. Eigen geld

We hadden het er net al even over, uiteraard kan je jouw eigen geld inzetten om een huis te kopen. Vaak heb je niet zó veel spaargeld of wil je dat niet in één keer gebruiken. Dan kan je ervoor kiezen om een hypotheek af te sluiten.

Lees ook: Wat is (financieel) verstandiger, een huis huren of een huis kopen?

2. Geld van familie

Een andere mogelijkheid is dat je je ouders of grootouders om geld vraagt. In 2020 mogen ouders/grootouders tot €103.643 belastingvrij schenken aan hun (klein)kinderen voor een eigen huis.

Let op: dit geldt voor ‘kinderen’ die niet ouder zijn dan 39 jaar.

3. Lenen

Hoeveel je kunt lenen hangt af van een aantal aspecten. Zo spelen je inkomen, de waarde van het huis, je maandelijkse vaste lasten en andere financiële verplichtingen een grote rol in dit proces. Met deze makkelijke rekentool krijg je een goed inzicht en weet je meteen binnen welk budget je naar woningen kunt kijken.

Ben je van plan te gaan lenen met een studieschuld? Hou er dan rekening mee dat er extra financieringslast wordt gerekend. Ben je met een studie begonnen voor 1 september 2015, dan wordt 0,75% van je studieschuld als extra financieringslast gerekend. Voor een studie vanaf 1 september 2015 is dit percentage verlaagd naar 0,45%.

De normen voor een hypotheek zijn door de jaren heen steeds strenger geworden. Als je nauwelijks eigen geld hebt, wordt jouw kans op een hypotheek kleiner, het is daarom belangrijk dat je zoveel mogelijk spaart en eigen geld inzet.

Alvast wat inspiratie voor je nieuwe huis

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

HypothekerEigen Huis

Reageer op artikel:
Van A tot Z een nieuw huis: financiële mogelijkheden voor een koophuis
Sluiten