Frederique Rekers
Frederique Rekers Lifestyle 13 feb 2021

Feng Shui: we hebben er allemaal wel eens van gehoord, maar wat ís het precies

We hebben het er al eens over gehad: Feng Shui. Maar wat is het precies, en hoe werkt dit nu eigenlijk? Ook als je er al wel eens van gehoord hebt, kan het geen kwaad om het nog eens goed uit te leggen.

En dat is precies wat we in dit artikel gaan doen.

Feng Shui

Laten we beginnen met het woord zelf: Feng Shui. Het staat letterlijk voor wind en water. Om dit verder uit te leggen: Qi drijft de wind (Feng) en verspreidt, maar blijft waar het water (Shui) tegenkomt. Hier staat Qi voor levenskracht of energie.

Als je dat ook vindt klinken als een wiskundige som, dan proberen we het nog een keer wat simpeler uit te leggen.

De betekenis van Feng Shui

Feng Shui wordt gezien als een pseudowetenschap (dus niet gebasseerd op bewijzen). Het is een meer dan 300 jaar oude filosofie uit Japan, waar ze wind en water altijd al verbinden met gezondheid.

Het gaat over hoe je omgeving je geluk kan beïnvloeden. Zo kan je bijvoorbeeld je slaapkamer Feng Shui inrichten voor een positiever gevoel.

Een goede Feng Shui inrichting staat voor gezondheid, harmonie en geluk. Volgens de leer moeten alle onderdelen van je kamer in harmonie samen zijn. Hierbij zijn natuurlijke en organische vormen erg belangrijk.

Hoe werkt dit dan?

Je huis is volgens de leer een weerspiegeling van jezelf. Door alle onderdelen in harmonie samen te brengen ontstaat er een positieve stroming van Chi (levensenergie) waardoor jouw energie weer positief beïnvloedt wordt.

Zo kan je er bijvoorbeeld voor zorgen dat jij jouw slaapkamer anders inricht om je beter te voelen. Om een voorbeeld te geven: als jij je eenzaam voelt in je kamer kan dit komen door de inrichting.

De inrichting van je kamer kan namelijk heel eenzaam zijn. Staat er een plant eenzaam in de hoek? Heb je maar één kussen op je bed liggen? Het kan zomaar zo zijn dat door deze keuzes in de inrichting van je kamer, jij je eenzamer voelt.

Levensomstandigheden

Deze positieve stroming kan invloed hebben op 8 gebieden. Deze zijn gekoppeld aan levensomstandigheden:

– Roem/erkenning
– Relaties/liefde
– Creativiteit/kinderen
– Gezondheid/familie
– Rijkdom
– Inner kennis/wijsheid
– De reis/carrière
– Hemel/vrienden
– Rijkdom/voorspoed

Elk van deze gebieden is gekoppeld aan aardse elementen waaraan jij jou inrichting en levensomstandigheden aan kan koppelen.

Deze aardse elementen zijn: aarde, metaal, water, hout en vuur. Deze hebben allemaal hun eigen kwaliteiten, vormen, kleuren en gebieden die helpen om jouw inrichting te bepalen.

Het enige wat jij dan nog moet doen om deze elementen in je huis op te nemen, is bepalen waar jij je energie op wil richten.

Basisprincipes

Misschien is het allemaal iets te zweverig voor je. Mocht je het nog een beetje vaag vinden, geen zorgen, we leggen een paar van de basisprincipes in huis uit met wat voorbeelden.

De hal

Je hal/gang is volgens Feng Shui erg belangrijk, via hier gaat de positieve energie de rest van het huis binnen. Het is daarom goed om deze gezellig maar ook netjes te houden.

Kijk uit met het plaatsen van spiegels, want als je deze voor de deur hangt wordt de positieve energie weer teruggekaatst.

Opgeruimd huis

Zoals net al genoemd is een ordelijk huis belangrijk bij de Feng Shui leer. Open ruimtes moeten zonder chaos zijn ingedeeld en het is goed om spullen te sorteren en op te bergen.

Positionering meubilair

De inrichting van je meubilair: iedereen moet zich ongehinderd door de ruimte kunnen bewegen. De bank zet je bijvoorbeeld goed tegen de muur en er liggen geen hinderlijke voorwerpen op de grond.

Ook planten kunnen helpen bij het verspreiden van positieve energie. Kies alleen niet voor doorns, maar kies voor planten met ronde bladeren.

Ruimtes met functie

Het is goed om na te denken over de functie van je kamers. Zo wil je in je slaapkamer tot rust komen terwijl je thuiskantoor jouw juist een actieve houding moet geven.

Elke ruimte moet een andere functie hebben en het liefst ook maar 1 soort functie. Zo kan je op basis hiervan je kamer inrichten en kleuren/vormen bepalen.

Feng Shui is voor één derde een aanvulling op je leven. Zie het dus niet zo dat je ineens super gelukkig wordt van aanpassingen in je interieur, maar meer als een goed steuntje in de rug ;).

Je bureau én hoofd opruimen: zo richt je jouw (thuis)kantoor Feng Shui in

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Optimale gezondheidCamberFengshuiwebwinkel

Reageer op artikel:
Feng Shui: we hebben er allemaal wel eens van gehoord, maar wat ís het precies
Sluiten