Ariela Slakhorst
Ariela Slakhorst Planten en bloemen 10 okt 2018

Favoriete plant op de redactie: de nostalgische Lepelplant

In onze rubriek favoriete plant op de redactie’ laten we elke week een bijzondere plant zien die ons hart gestolen heeft. Planten komen immers in alle vormen, kleuren en maten. De lepelplant is een ware klassieker en deze week favoriet op de redactie.

De kans is groot dat dit plantje zowel bij je oma als bij je moeder thuis heeft gestaan. In Nederland kennen we de Spathiphyllum vooral als de Lepelplant of Vaantjesplant. Al jaren absolute favoriet onder plantenouders en niet voor niets.

Luchtzuiverende kamerplant

De grote bladeren van de Lepelplant zijn niet alleen prachtig, maar produceren ook veel zuurstof. De Lepelplant staat bekend om zijn sterk luchtzuiverende eigenschap. Schadelijke stoffen zoals benzeen en formaldehyde maken geen schijn van kans. Deze worden door de plant uit de lucht gehaald, maar het is helaas niet allemaal rozengeur en maneschijn. De plant is een beetje giftig en dat betekent dat je goed moet oppassen dat katten of kleine kinderen er niet aan knagen.

Verzorging Lepelplant

Oorspronkelijk komt de plant uit Zuid- en Midden-Amerika, maar gelukkig kan de plant ook in onze woonkamer heel oud worden. Tenminste als je de plant goed verzorgt, want Lily (komen we zo op terug) heeft wel wat aandacht nodig. De groene eyecatcher heeft behoefte aan veel water en lust minstens één keer per week een slokje. Nu de temperaturen aan het dalen zijn, mag dit ook wel om de twee weken.

Te veel water gegeven? No worries, de lepelplant kan wel wat hebben. Hangende bladeren zijn een teken van te weinig water, maar zodra je de Lepelplant water geeft, schieten de bladeren weer overeind. Daarnaast is het belangrijk dat de plant niet te veel in het zonlicht staat.

Vredesplantje

In Engeland wordt de Spathiphyllum ook wel de Peace Lily genoemd. Een naam die de plant vast dankt aan de vredige witte bloemen. Een lieve Lily telt meestal tussen de 5 á 6 witte bloemen met sierlijke schutbladeren die piepklein op de kolf van de lepelplant zitten.

De witte bloemen kunnen ongeveer twee maanden bloeien, maar alleen als je Lily goed verzorgt. Op een gegeven moment kleuren de bloemen langzaam groen en daarna bruin. Knip de oudjes met steel en al eraf, zodat je na drie maanden weer kan genieten van nieuwe bloemen.

Je hebt het vast al door: die Lily is een kleine diva, maar je krijgt er wel wat moois voor terug.

Onze favoriete planten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Favoriete plant op de redactie: de nostalgische Lepelplant
Sluiten