Esmé Brinkman
Esmé Brinkman Design 12 september 2015

De EXPEDIT kasten van IKEA

Elke dag komen wij de mooiste meubels, accessoires en kunstwerken tegen. En hoewel we houden van jong, nieuw talent, willen we de grondleggers van design zeker niet vergeten. Daarom delen we in de serie Interior Icons onze favoriete ontwerpen met jou. Of het nu gaat om een klassieke stoel of een moderne kast, een budget merk of een designer topstuk, waar we nog even voor moeten sparen. Wij zetten onze favorieten graag in de spotlights!

Het is je vast al eens opgevallen dat wij grote IKEA fans zijn! Simpel, clean, vernieuwend design en daarnaast ook nog eens goed voor de portemonnee. IKEA verrast ons altijd met de mooiste spullen, zo ook weer in de nieuwe catalogus, die altijd prima te combineren zijn met duurder design. Deze week brengen we een ode aan één van hun meest iconische kasten: De EXPEDIT.

Het ontwerp

Waarom is de EXPEDIT zo geliefd? Het antwoord is volgens ons vrij simpel, namelijk veelzijdigheid. De EXPEDIT lijn kent veel verschillende kasten in verschillende maten; van een half-hoog dressoir, een vierkante kubus tot een grote (tv)kast waar óók nog eens een bureaublad aan bevestigd kan worden. De kasten kunnen worden opgestapeld tot een op maat gemaakte kastenwand en dat is voor een (goedkope) huisbibliotheek érg handig.

De kasten werden geleverd in wit, licht hout en bruin/zwart. Dit waren wat meer matte kleuren, maar later werd daar ook hoogglans wit, grijs en rood aan toegevoegd.

>> 6x de beste vintage IKEA meubels (die weer snel in het assortiment moeten komen)

Bron: Engelta

De ontwerper

Wie we moeten danken voor dit iconische ontwerp? Tord Björklund. Hij ontwierp de lijn in 1996. Het is knap dat Tjord het voor elkaar heeft weten te krijgen dat een van zijn kasten in nog geen tien jaar tijd een hele following heeft gekregen (daarover later meer). Daarnaast is de Zweedse ontwerper verantwoordelijk voor veel IKEA design: de STOCKHOLM stoel, de TROMSÖ hoogslaper, de KARLSTAD sofa en nog heel veel meer. En hoewel we houden van het eenvoudige design, worden de kasten ook veelvuldig gehackt. Bekijk de leukste resultaten hier!

Bron: IKEA

In 2014 werd het ontwerp van de EXPEDIT vernieuwd. De opvolger, KALLAX, is gemaakt van duurzamer en beter materiaal, hij is krasbestendig en kan meer gewicht dragen. Daarnaast is de KALLAX door de nieuwe maten (de buitenste planken zijn dunner) en de daardoor nieuwe verpakkingen beter geschikt voor transport, wat voor de IKEA vrachtwagens heel wat ritjes op en neer scheelt! Nadat IKEA het persbericht over het vertrek van de EXPEDIT de wijde wereld in stuurde, werden er talloze Facebook ‘actiegroepen’ opgezet door diehard EXPEDIT lovers. Helaas gaf IKEA geen gehoor aan deze betogen en werd het plan doorgezet. En als we bovenstaande redenen lezen, snappen we best wel waarom. En dus rest ons nog maar één ding te zeggen: EXPEDIT, rest in power.

Bron: DJ rooms

Ook leuk om te weten:

  • IKEA gebruikt 1% van de houtvoorraad op de hele wereld. En dat is behoorlijk veel!
  • De EXPEDIT is hét meubel voor DJ’s en platen verzamelaars. De originele 12 inch records passen precies in zo’n vak. Schroef ‘m wel goed aan de muur, want er zijn ook genoeg foto’s op het internet te vinden van in elkaar gezakte kasten.

Over IKEA
IKEA is in 1943 opgericht door Ingvar Kamprad, een Zweedse jongen van pas 17 jaar. IKEA is een van de eerste meubelfabrikanten waarbij de meubels zo goed als altijd op voorraad zijn. De prijzen blijven relatief laag doordat de consument de meubels zelf meeneemt en in elkaar zet. Elk jaar geeft IKEA de welbekende catalogus uit, waarvan er in Nederland alleen al 6,1 miljoen exemplaren verspreid worden. In totaal heeft IKEA al ruim 360 vestigingen, over de hele wereld. En dat worden er alleen nog maar meer!

Reageer op artikel:
De EXPEDIT kasten van IKEA
Sluiten