EM Table door Jean Prouvé

Elke dag komen wij de mooiste meubels, accessoires en kunstwerken tegen. En hoewel we houden van jong, nieuw talent, willen we de grondleggers van design zeker niet vergeten. Daarom delen we in de serie Interior Icons onze favoriete ontwerpen met jou. Of het nu gaat om een klassieke stoel of een moderne kast, een budget merk of een designer topstuk, waar we nog even voor moeten sparen. Wij zetten onze favorieten graag in de spotlights!

Toen wij binnenstapten in het prachtige appartement van Liza Chloé werden we op slag verliefd op haar eettafel. Daar, in de voorste kamer met uitzicht over de grachten, staat namelijk de te gekke EM Table van de Franse ontwerper Jean Prouvé. We vonden het tijd om eens even in de geschiedenis van dit ontwerp te duiken. Lees je mee?

Het ontwerp

Jean Prouvé ontwierp de tafel rond 1950. In de jaren ’50 bestonden de interieurs vooral uit bruin- en oranjetinten, teak hout en bewerkt behang. Een gezellige boel dus. Deze tafel stak er – toen al – echt uit, omdat de EM table vooral een technische look heeft. Prouvé ontwierp de tafel naar functionaliteit: een tafel om aan te eten, werken, of zelfs als meubel in een kantoor. Geen poespas, maar strakke lijnen en stevige materialen.

Tegenwoordig wordt de tafel geproduceerd door Vitra en is het meubel verkrijgbaar in verschillende varianten. De tafel wordt nog steeds gemaakt in het originele design, met het stalen onderstel en houten blad, maar ook in HPL in verschillende stijlvolle kleuren. Het onderstel heeft afgeronde poten in een vloeiende vorm, dat aan de bovenkant aan elkaar is bevestigd met dwarsbalken. Voor die tijd – en nu eigenlijk nog steeds – een functionele, degelijke tafel, maar wel met een modern en minimalistisch randje. Met deze tafel liet Prouvé zien dat moderne tafels niet persé van glas of staal hoeven te zijn.

Bron: Vitra

De tafel was onderdeel van Maison Tropicale, een door Prouvé ontworpen prefab systeem dat het tekort aan huizen in Frankrijk moest tegengaan. Simpelweg doordat het systeem snel was op te bouwen en bestond uit goed te verkrijgen materialen. Ook heel functioneel dus, en de EM Table paste daar perfect tussen.

Bron: Vitra

Ook leuk om te weten

  • GSTAR Raw blies in samenwerking met Vitra in 2015 nieuw leven in de kantoorserie van Jean Prouvé. Ze brachten de ontwerpen uit 1940 opnieuw uit, met stoffen van het Nederlandse jeansmerk.
  • Prouvé was van alle markten thuis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hield hij zijn atelier draaiende door fietsen en ‘allesbranders te produceren. Ook zat hij in het verzet en werd hij na de oorlog benoemd tot burgemeester van zijn geboortedorp. Zijn eerste opdracht was om het huizen tekort aan te pakken et voila, het prefab-huizen project was geboren.

Never design anything
that cannot be made

Over Jean Prouvé
Jean Prouvé (1901-1984) groeide op in het kunstcollectief van zijn vader, waar hij werd omringd door kunstenaars en ontwerpers. In 1923 begon hij als autodidact zijn eigen atelier en ging aan de slag als architect, industrieel- en meubel ontwerper.

Reageer op artikel:
EM Table door Jean Prouvé
Sluiten